Veliko interesovanje studenata za praktične izazove u osiguranju




Veliko interesovanje studenata za praktične izazove u osiguranju

Na Ekonomskom fakultetu je prvi put održan događaj pod nazivom Praktični izazovi u osiguranju, u petak, 12. aprila 2024. godine. Cilj događaja je bio da studente upozna sa praktičnim aspektima djelatnosti osiguranja i iskustvima ljudi iz prakse, kao i da im pruži priliku da se takmiče u Case study izazovu. Ovogodišnji Praktični izazovi u osiguranju organizovani su uz podršku kompanije Wiener Städtische životno osiguranje Podgorica a.d. (Galerija fotografija)

Veliko interesovanje studenata, kako za predavanja predstavnika Wiener Städtische osiguravajuće kompanije tako i za Case study takmičenje, obilježilo je ovaj događaj.

Događaj je ispred Ekonomskog fakulteta otvorila prof. dr Milijana Novović Burić, koja je istakla da je promocija osiguranja od svih aktera na tržištu od velikog značaja. Dodala je da Ekonomski fakultet prepoznaje značaj edukacije studenata iz ove oblasti i usmjera sve svoje kapacitete ka istoj.

O izazovima sa kojima se suočava kompanija Wiener Städtische životno osiguranje u svom radu na crnogorskom tržištu govorio je Andrija Pešić, izvršni direktor ove kompanije. Gospodin Pešić je studentima prikazao kako izgleda put kompanije do lidera na crnogorskom tržištu osiguranja i naglasio koji su to ključni faktori uspjeha u poslovanju. U drugom dijelu predavanja, studenti su se upoznali da potpuno novim proizvodom osiguranja u Crnoj Gori, Unit linked osiguranjem, koji spaja osiguranje i investiranje u jednu cjelinu. Više o ovoj temi govorili su Marko Vukčević, menadžer prodaje i mr Milena Jovović, aktuar u Wiener Städtische životnom osiguranju. Koja vrsta investicije obezbjeđuje najveće prinose, koji investicioni fondovi postoje, sa kojim investicionim fondovima sarađuje kompanija Wiener Städtische i kakve prinose mogu ostvarivati korisnici Unit linked proizvoda su samo neka od pitanja na koja je, kroz interaktivno predavanje, odgovor dao gospodin Vukčević. Ovaj segment predavanja je izazvao veliku zainteresovanost i uključenost studenata. Svoje iskustvo u kreiranju Unit linked proizvoda sa studentima je podijelila mr Milena Jovović. Studenti su imali priliku da čuju o tome koliko je bilo teško kreirati potpuno novi proizvod na crnogorskom tržištu osiguranja, kako odrediti ciljnu grupu, kako definisati visinu premije uz istovremeno održavanje atraktivnosti proizvoda, kao i kako sprovesti marketing za ovakav tip proizvoda.

Na kraju radnog dijela gospodin Pešić je pozvao sve zainteresovane studente da posjete kompaniju Wiener Städtische životno osiguranje na Dan otvorenih vrata koji organizuju u četvrtak 18.4.2024. godine.

Drugi dio Praktičnih izazova u osiguranju bio je posvećen Case study takmičenju za studente. Od 15 prijavljenih timova, nakon eliminacionog kviza osam najboljih timova je prošlo u finale i dobilo priliku da se takmiči na novčane nagrade koje je obezbijedio partner događaja, kompanija Wiener Städtische životno osiguranje.

Svi timovi su pokazali visok stepen znanja, informisanosti, kreativnosti, kao i brzine u rješavanju Case study zadatka. Stručni žiri, sastavljen od predstavnika kompanije Wiener Städtische, imao je težak zadatak da donese odluku koja će tri tima osvojiti nagrade.

Prvo mjesto na Case study takmičenju osvojio je tim NEIZVJESNOST u sastavu Jelena Mišnić, Milica Milev i Marija Bubanja. Nagrada za drugo mjesto pripala je timu RIZIK, koji su sačinjavali studenti: Minja Stojanović, Sabahudin Šarkić i Danko Barović. Studentkinje Jelena Popović, Nevena Mujičić i Monika Kojović su bile članice tima PREMIJA, koji je osvojio treće mjesto na takmičenju.

Čestitamo svim timovima koji su se takmičili u Case study izazovu na pokazanom visokom stepenu znanja i sposobnosti!

Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali i doprinijeli uspjehu ovog događaja. Posebnu zahvalnost dugujemo kompaniji Wiener Städtische životno osiguranje koja je podržala ovu ideju i pomogla u realizaciji Praktičnih izazova u osiguranju! Ekonomski fakultet će i u budućnosti usmjeravati svoje aktivnosti ka edukaciji studenata o ovoj oblasti kroz ovakve događaje!

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.