Buduće generacije da razvijaju i čuvaju princip fer konkurencije - poručeno sa prvog Dana konkurencije na Ekonomskom fakultetu




Buduće generacije da razvijaju i čuvaju princip fer konkurencije - poručeno sa prvog Dana konkurencije na Ekonomskom fakultetu

Prvi događaj u saradnji sa Agencijom za zaštitu konkurencije, pod nazivom Dan konkurencije na Ekonomskom fakultetu, okupio je brojne zaiteresovane studente, predstavnike stručne i šire javnosti. (Galerija fotografija)

Tim povodom, prisutne je pozdravila prodekan za nastavu docent dr Zdenka Dragašević, koja je poručila da je misija Ekonomskog fakulteta da se afirmiše kao mjesto na kojem će akademska i stručna javnost nuditi odgovore i rješenja za prevazilaženje svih društvenih izazova, posebno onih ekonomskih.

Zato je naš fakultet postao već prepoznatljivo mjesto na kojem se, u atmosferi akademske debate, održavaju brojni okrugli stolovi i panel diskusije na aktuelne teme, poput ove današnje, saopštila je ona.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, Dragan Damjanović, koji je istakao važnost saradnje između akademske zajednice i Agencije za zaštitu konkurencije, koja igra ključnu ulogu u formiranju temelja za razumijevanje i primjenu politika konkurencije i državne pomoći.

Naša misija nije samo održavanje fer uslova za sve učesnike na tržištu, već i edukacija budućih generacija koje će nastaviti da razvijaju i čuvaju princip fer konkurencije. Ekonomski fakultet, kao vodeća institucija u oblasti ekonomije, predstavlja idealno mesto za prve korake studenata u svijetu konkurencijskih politika. Važno je da studenti već na samom početku svojih karijera shvate značaj ove oblasti, što će im pomoći da kao budući stručnjaci doprinesu izgradnji pravednijeg tržišnog ambijenta, kazao je Damjanović.

Nakon uvodnih izlaganja, održana je panel diskusija na temu Politika zaštite konkurencije kao faktor ekonomskog razvoja  koju je moderirao Luka Dedić, načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i informisanje javnosti u Agenciji za zaštitu konkurencije. Na panelu su učestvovali direktor i v.d. zamjenika direktora Agencije za zaštitu konkurencije, dr Nebojša Jovović i mr Enis Huremović koji su govorili o nadležnostima Agencije, o pitanju kontrole državne pomoći i aktuelnim primjerima, te o izazovima Agencije u kontekstu poglavnja 8 i procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Na panel diskusiji je učestvovao i mr Nikola Martinović, saradnik u nastavi na Ekonomskom fakultetu koji je tom prilikom kazao da akademska zajednica ima jako važnu ulogu u podizanju svijesti o važnosti poštovanja pravila konkurencije i državne pomoći.

Toga smo posebno svjesni na Ekonomskom fakultetu, što potvrđuje činjenica da se od 2012. godine na osnovnim i master akademskim studijama izučavaju predmeti Ekonomija EU i Zajedničko tržište i politika konkurencije EU. Dodatno, u okviru projekta Praktične nastave, dio studenata završne godine osnovnih studija ekonomije, obavlja praksu u okviru Agencije za zaštitu konkurencije i na taj način dobija priliku da stečena na znanja na Fakultetu primijeni u praksi. Podizanje svijesti o poštovanju pravila konkurencije nije sprint, već maraton, odnosno proces u okviru kojeg svi važni relevantni činioci poput akademske zajednice, Agencije za zaštitu konkurencije i same privrede, trebaju dati svoj doprinos a organizacija događaja poput prvog Dana konkurencije, upravo ide tome u prilog, kazao je Martinović.

Takođe, tokom trajanja panel diskusije prisutnima su komparativna iskustva prenijeli i gostujući panelisti iz susjednih zemalja – mr.sc. Branimira Kovačević, zamjenica predsjednice Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Republike Hrvatske, i advokat mr Vuk Leković iz advokatske kancelarije „Gecić Law“ iz Republike Srbije.

Prvi Dan konkurencije naišao je na dobar odziv brojne publike zainteresovane da čuje više o politici zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći, koja je učestvovala u interaktivnoj diskusiji s panelistima, čime je postavljen temelj saradnje Agencije za zaštitu konkurencije i akademske zajednice u Crnoj Gori.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.