Ekonomski fakultet

Promocija najboljih studenata najboljim poslodavcima – nakon diplome zaposlenje sa početnom platom 1.000 eura u kompaniji Voli
Obilježeno 59 godina od osnivanja Ekonomskog fakulteta

Promocija najboljih studenata najboljim poslodavcima – nakon diplome zaposlenje sa početnom platom 1.000 eura u kompaniji Voli

Na Ekonomskom fakultetu danas je obilježeno 59 godina od osnivanja. U prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika Vlade Crne Gore, predstavnika diplomatskog kora, Univerziteta Crne Gore i uspješnih privrednika, dodijeljene su nagrade najboljim studentima kojih je ove godine bilo 25.  

Dekan, prof.dr Nikola Milović,  je istakao da je za sve nas 31. maj poseban dan koji priziva snažna sjećanja na prethodne generacije nastavnika, saradnika i studenata i na njihova izuzetna dostignuća: “Na ljude koji su tokom 59 godina gradili ugled ove institucije. Na one koji treba da budu i koji jesu naš uzor, a čija su djela motivacija budućim generacijama. Siguran sam da ćemo se saglasiti da Ekonomski fakultet za Crnu Goru ima posebnu vrijednost i značaj kao izvor sa kojeg su poticale ideje slobode i jezgro crnogorske ekonomske misli skoro 6 decenija. Sve svoje napore ulažemo u to da tako i ostane!” – kazao je on.

Proslava Dana fakulteta je bila prilika i za podsjećanje šta je u proteklom vremenskom razdoblju urađeno u cilju unaprijeđenja pozicije Ekonomskog fakulteta u obrazovnom sistemu Crne Gore: „Uz podršku Uprave Univerzita i kvalitetan rad uspjeli smo u cilju koji smo zajedno postavili – da stabilizujemo funkcionisanje fakulteta i unaprijedimo sve aspekte njegovog rada – uslove za rad i studiranje, nastavni proces, naučno-istraživački rad i međunarodnu-saradnju. Najvažniji izazov za nas u budućem periodu biće postizanje većih standarda u svim oblastima rada – zbog navedenog smo i započeli međunarodnu EPAS akreditaciju putem koje želimo da uđemo u odabrano društvo najboljih Ekonomskih fakulteta globalno.“, istakao je Milović.

On je sa posebnim  zadovoljstvom istakao da smo u istoriju Ekonomskog fakulteta, u saradni sa centralnom bankom Crne Gore, upisali prvu posjetu dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, norveškog profesora Finn E. Kydlanda, i sa velikom pažnjom i interesovanjem ispratili njegovo predavanje pod nazivom  „Ekonomska politika i rast nacija“. Takođe, podsjetio je na to da su u skladu sa jednim od strateških ciljeva razvoja Ekonomskog fakulteta napravljeni značajni koraci ka povezivanju sa međunarodnim partnerima u cilju što boljeg pozicioniranja na svjetskoj mapi obrazovnih institucija. Tako je potpisan Sporazum o saradnji sa mađarskim univerzitetom Corvinus čije je sjedište u Budimpešti, što predstavlja važno poglavlje u dinamičnoj naučnoj saradnji između ove dvije obrazovne institucije, ali i država Crne Gore i Mađarske.

Pored brojnih povezivanja na međunarodnom nivou, nije zanemareno ni jačanje veza sa predstavnicima domaće privrede: „Uvjereni smo da su jake veze između poslovnog sektora i visokog obrazovanja od vitalnog značaja. Zato uspješne domaće kompanije postaju sve više uključene u proces obrazovanja i profesionalnih treninga, što ima pozitivne efekte na obje strane i vodi ka dugotrajnom partnerstvu “ saopštio je prisutnim zvanicama Dekan Ekonomskog fakulteta: “Dokaz upravo izrečenog je i partnerstvo sa jednom od najuspješnijih domaćih kompanija, Voli trade-om, pokroviteljom današnje dodjele nagrada najboljim studentima. 25 studenata koji su postigli najbolji uspjeh će, osim novčanom nagradom koju im dodjeluje Ekonomski fakultet, biti nagrađeni dodatno i od ove kompanije. Osim toga, naša saradnju će biti nastavljena u brojnim pravcima, a samo jedan od njih je stručna praksa tokom studiranja a zatim i prilika za zaposlenje nakon sticanja diplome.”, istakao je Milović.

Predsjednik borda direktora kompanije Voli trade, Dragan Bokan, prisutnim studentima je opisao početak i razvoj svog privatnog biznisa u vremenu koje nije bilo naklonjeno preduzetnicima, motivišući ih da od prvog dana unapređuju svoje vještine i radne navike. On je istakao da će ova kompanija, osim novčane nagrade kojom je darivala 25 studenata, ponuditi i zaposlenje u trajanju od pola godine sa platom od čak 1.000 eura!

Povodom nagrađivanja najboljih studenata Akademskih studija ekonomije i Primijenjenih studija menadžmenta, dekan Milović je prisutnima saopštio: “Na Ekonomskom fakultetu ne školujemo kadar za biro, već za tržište rada! Činjenica na koju smo ponosni je da se naši studenti nakon završetka Fakulteta brzo zapošljavaju i da je zadovoljstvo poslodavaca evidentno. To nas podstiče da nastavimo putem stalnog unapređenja i modernizacije nastavnih sadržaja kako bi u budućnosti zadržali poziciju lidera u obrazovanju ekonomista”.

U ime najboljih studenata prisutnima se obratio Nikola Radanović koji je zahvalio Ekonomskom fakultetu zbog njegovanja lijepe tradicije nagrađivanja najboljih studenata, kao i zbog povezivanja Fakulteta sa privredom jer ta saradnju pozitivno utiče na mogućnosti studenata za lakše zaposlenje nakon sticanja diplome. On se zahvalio u ime svih studenata i kompaniji Voli zbog prilike da svoju karijeru otpočnu u toj kompaniji uz izuzetne uslove.

Dekan Nikola Milovic je prisutnima najavio da će Ekonomski fakultet već idućeg mjeseca iskazati gostoprimstvo svjetski poznatom teoretičaru međunarodne političke ekonomije. Čovjeku koji je neposredno nakon pada Berlinskog zida, u formi kratkog političkog eseja, najavio uvod u novu paradigmu globalnog političkog poretka., Jošihira Frensisa Fukujame.

Svečanosti povodom obilježavanja 59 godina od osnivanja Ekonomskog fakulteta prisustvovali su ministar prosvjete dr Damir Šehović, ministar sporta Nikola Janović, predsjednik upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica, ambassador Crne Gore u Sloveniji NJ.E. prof. dr Vujica Lazović, guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić i brojni drugi predstavnici državnih institucija i privrednog sektora.

Dokumenti

Broj posjeta : 209

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.