Ministar odbrane otvorio manifestaciju The Right Start na Ekonomskom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

O bezbjednosti kao ekonomskom resursu i značaju sigurnosti i stabilnosti za strane investicije nakon pristupanja Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu, studentima Ekonomskog fakulteta govorio je danas ministar odbrane u Vladi Crne Gore mr Predrag Bošković. Osim uvodnog predavanja, on je odgovorio na brojna studentska pitanja o direktnim benefitima članstva kao i o onim koji se ogledaju u pruženim mogućnostima i šansama koje treba da iskoristimo. Studente je zanimalo i to da li je “neutralnost” kao alternativa članstvu isplativija za Crnu Goru, kao i o sve više prisutnom “sajber ratovanju”.

Ministar Bošković je istakao da je tokom prethodnih godina od kada je Crna Gora članica NATO-a, zabilježen njen najveći rast bruto društvenog proizvoda u kontinuitetu: “Podaci za prethodne 3 godine nesumnjivo pokazuju da rast stranih direktnih investicija iz zemalja NATO-a se iz godine u godinu poveća za nekoliko stotina procenata. Samo u  prvoj godini članstva priliv stranih direktnih investicija je bio preko 250% u odnosu na godinu prije pristupanja”, istakao je on. Ministar je naveo da 110 proizvoda iz Crne Gore ispunjavaju sve tražene kriterijume da se nađu na tržištima zemalja članica NATO-a kao i da se izvoze pod povoljnim uslovima i istakao: “Bez obzira na male kapacitete, postoje resursi koji mogu da se iskoriste za takmičenje na zajedničkom evropskom i svjetskom tržišu.” Na predavanju je bilo riječi i o tome da su ulaganja u vojsku Crne Gore učlanjenjem u Alijansu znatno niža nego što bi bila da nismo dio tako velikog sistema zahvaljujući kojem nam stoje na raspolaganju resursi drugih država članica.

Pozdravljajući g-dina Boškovića, brojne studente, profesore i saradnike, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović je istakao značaj gostujućih predavanja poput današnjeg jer studenti imaju priliku da direktno od predstavnika donosioca odluka čuju važne informacije o njihovoj budućnosti te da iznesu svoje dileme i traže odgovore. Dodatna znanja, osim onog predviđenog nastavnim planovima, upravo je svrha i cilj manifestacija poput The Right Start. Dekan Milović je istakao značaj ove manifestacije jer smo tako počeli program obilježavanja jubileja – 60 godina od osnivanja Ekonomskog fakulteta, koje će biti nastavljeno organizovanjem dva važna okrugla stola, a završeno krajem maja tekuće godine Svečanom akademijom.

Program manifestacije The Right Start koja traje od 17. do 20. maja možete pronaći na linku: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1226/objava/63503-tradicionalna-manifestacija-the-right-start-pocinje-u-ponedjeljak

 

https://www.vijesti.me/vijesti/politika/boskovic-prezivjeli-smo-specijalne-ratove-ponavlja-se-isti-scenario-sa-mnogo-perfidnijom-namjerom

https://www.cdm.me/politika/boskovic-crna-gora-prezivjela-vise-vrsta-specijalnih-ratova/

http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/269363/da-cg-nije-u-nato-situacija-bi-bila-drugacija.html

https://portalanalitika.me/clanak/359054/boskovic-da-crna-gora-nije-u-nato-situacija-bi-bila-drugacija



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.