Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru brucoše čeka živa škola turizma




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Fakultetu za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore je za studijsku 2019/20. odobren  upis za 180 brucoša na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo.

Prodekanica za nastavu ovog Fakulteta prof. dr Ivona Jovanović navodi da se za upis mogu kandidovati srednjoškolci sa završenom  gimnazijom, (vjerskom školom ) ili srednjom stručnom školom u četvorogodišnjem trajanju za područje rada Turizam, ugostiteljstvo, ekonomija, pomorstvo i trgovina.

„Srednjoškolci iz inostranstva mogu upisati Fakultet pod istim uslovima kao i studenti iz Crne Gore pod uslovom da vladaju crnogorskim - srpskim, bošnjačkim ili hrvatskim jezikom“, kazala je Jovanović.

U Kotoru, dodaje ona, postoji lijepo pozicioniran studentski dom u naselju Dobrota za koji studenti moguImage ostvariti pravo na smještaj po izuzetno povoljnim cijenama koje spadaju u najniže u regionu.

„Obavezna praktična nastava Fakulteta za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore obavlja se na I, II i III godini osnovnih studija u najrenomiranijim hotelskim i turističkim preduzećima sa kojima Fakultet ima potpisane ugovore o saradnji“, navodi prodekanica.

Ona dodaje da studenti, nakon teoretske pripreme, jedan dan sedmično provode u nastavnim bazama.  

„Iz predmeta Praktična nastava koja se izvodi u nastavnim bazama studenti se uče praktičnim znanjima poslovne komunikacije, vještinama pružanja usluga gostu primjenom najnovijih standarda u hotelijerstvu, i  hotelskih informacionih sistema interaktivnim pristupom u manjim grupama. Studenti se komunikativnom i akcionom metodom upoznaju sa budućom profesijom i na časovima stranog jezika gdje ih nastavnici uvode u poziv turističkog vodiča kroz obilazak starog grada Kotor, odlazak na izlete i terensku nastavu“, navodi Jovanović.

Na Fakultetu se, dodaje ona, izučavaju dva strana jezika i to engleski kao prvi strani jezik, na nivou B1-B2, i drugi strani jezik koji može biti po izboru studenta francuski, italijanski, njemački ili ruski, na nivou A2-B1 zajedničkog evropskog okvira za žive jezike“, kazala je prodekanica Jovanović.

Na Fakultetu se organizuje i veliki broj gostujućih predavanja stručnjaka iz privrede kao i posjete kompanijama iz oblasti turizma i hotelijerstva.

MEĐUNARODNA SARADNJA

Prodekanica Jovanović navodi da Fakultet ima saradnju sa partnerskim univerzitetima u Finskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Sloveniji, Grčkoj sa kojima intenzivno sarađuje i u kojima studenti imaju mogućnost da u okviru programa mobilnosti Erasmus + borave čitav semestar.

"Naši studenti mogu da konkurišu i na brojne druge programe razmjene u drugim zemljama EU poput Italije, Francuske, Hrvatske itd. Nakon obavljenog programa mobilnosti studenti imaju obavezu da prenesu javno svoja iskustva drugim studentima i nastavnicima, što ima pozitivne efekte na odaziv studenata za programe mobilnosti. Brojni nastavnici sa univerziteta iz gore pomenutih zemalja održavaju gostujuća predavanja na našem fakultetu i prenose pozitivna iskustva iz svojih država i sa svojih fakulteta. Npr. Finska ima drugačiji razvoj turizma koji je mnogo više zasnovan na principima održivosti, o čemu se diskutuje na predavanjima i kolegijumima", kaže ona.

 

http://www.antenam.net/drustvo/124752-na-fakultetu-za-turizam-i-hotelijerstvo-ima-mjesta-za-180-brucosa



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.