Žene naučnici imaju važno mjesto na internacionalnoj konferenciji u oblasti sporta
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na internacionalnoj konferenciji u oblasti sporta, koja ove godine ima rekordan broj naučnih radova, naučnika i zemalja iz kojeg dolaze učesnici, posebno mjesto imaju žene naučnici. Već tradicionalno, njihovo učešće podstiče nagrada za najbolju ženu u nauci, na internacionalnom nivou, a ove godine biraće se iz 50 zemalja svijeta.

Dosadašnje dobitnice nagrade za najbolju ženu u nauci su bile prof. dr Kristina Blasko Lafargi sa Univerziteta u Valensiji u Španiji (2016), prof. dr Jana Nova sa Univerziteta Masarik u Brnu, u Češkoj (2017) i prof. dr Laura Schuft, sa Fakulteta za sportske nauke sa Univerziteta u Nici - Sofia Antipolis (2018).

Prošle godine ova konferencija je okupila oko 350 učesnika iz 24 zemlje svijeta, a među prepoznatljivim imenima žena u nauci bila je i olimpijska predstavnica i reprezentativka Rumunije u plivanju, a sada profesorica na Georgia Southwestern State University u SAD-u, prof. dr Catalina Casaru.

“Na evropskom prvenstvu sam osvojila nekoliko medalja, Balkanski šampionat, više puta za juniore i seniore, reprezentaciju. Učestvovala sam na Olimpijadi 1996. godine u Atlanti (SAD) i imam srebrnu medalju sa Svjetskih univerzitetskih igara 1999. Teško mi je da odaberem omiljeni rezultat jer ih shvatam kao rad koji traje cijelog života i koji danas nastavljam naučnim putem“, kazala je ona.

Ona kao i druge žene naučnici ove konferencije dijeli jednako interesovanje za praktičnu primjenu nauke na ljudske performanse, utoliko više što je bivši sportista.

Casaru je i član odbora crnogorskog časopisa za sportske nauke i medicinu , Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, u kojem će ove godine imati šansu da se nađe neki od više od 200 pristiglih radova za CSA konferenciju, i to iz cijelog svijeta, pored časopisa Sport Mont i Journal of Anthropology of Sport and Physical Education.

CSA konferenciju je 2017. godine je obilježila i kao plenarni predavač, prof. dr Ines Varela-Silva sa britanskog Univerziteta Lagborou, gdje radi na najboljem fakultetu na svijetu u oblasti sporta.

„Internacionalizacija univerziteta i povezivanje institucija i pojedinaca su izuzetno važni, jer nas „različitost“ čini pametnijima, izjavila je Varela-Silva.

Sve one čine važan dio naučne zajednice na konferenciji „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: savremene perspektive“, koja se održava od 4. do 7. aprila ove godine u Dubrovniku. Organizuju je Crnogorska sportska akademija, Fakultet za sport i fizičko obrazovanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona.Među plenarnim predavačima svjetskog renoma ove godine je i prof. dr Lana Ružić, doktor medicine i naučnik, trenutno redovni profesor na Sveučilištu u Zagrebu- Kineziološki fakultet. Njen rad je prepoznat kroz više od 200 različitih publikacija, od kojih je 40 indeksirano u Web of Science.

Pored nagrade za najbolju ženu naučnika, otvoren je i poziv za najboljeg mladog istraživača.

Ovaj događaj ima tradiciju dugu 16 godina, a do sada se konferencija održavala u Baru, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Budvi i Podgorici.

CSA konferencija je na listi najprestižnijih svjetskih događaja u oblasti sportske nauke u 2019. godini, prema ocjeni UNESKO-ovog Internacionalnog savjeta za sportsku nauku i fizičko vaspitanje - ICSSPE.

 

 

 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.