Ljepota kineske arhitekture kroz radove studenata Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ljepotu kineske arhitekture, kroz svoje radove, prikazali su studenti Elektrotehničkog i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, izložbom radova u okviru projekta  “Tradicionalna i moderna kineska arhitektura”. Riječ je o projektu koji podržava Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore i Ambasada NR Kine u Crnoj Gori.

                       

“Izložba 3D radova Tradicionalna i moderna kineska arhitektura; predstavlja crnogorskoj javnosti ljepotu kineske arhitekture, koja će pomoći u jačanju kulturne razmjene između Kine i Crne Gore i privući srca dva naroda. Nadam se da će crnogorski prijatelji ubuduće imati priliku da odu u Kinu i da svojim očima vide i okuse ovu neizrecivu ljepotu i da osjete
njegovano prijateljstvo između naroda Kine i Crne Gore”, kazao je ambasador Liu Đin.

Na Elektrotehničkom fakultetu, radove na temu tradicionalne kineske arhitekture realizovali su studenti II godine, generacija 2019/2020, u okviru predmeta Elektrotehnički materijali, pod mentorstvom predmetnog nastavnika doc. dr Milene Đukanović.

„Tokom zimskog semestra, studenti su se upoznali sa karakteristikama 3D štampe, a na laboratorijskim vježbama učili 3D modelovanju u softverima SollidWorks i Fusion360 i štampanju dizajniranih modela.  Izabrano je 10 najboljih studentskih radova za 3D štampu čije je štampanje u prosjeku trajalo 30 sati zbog svoje kompleksnosti i brojnih detalja. U   svojim 3D štampanim modelima, studenti su se fokusirali na raskošno ukrašene krovove, kapije i ornamente u obliku životinja i biljaka, kao što je recimo crveni lav kao simbol snage“, kazala je mentor Đukanović. 

 Istovremeno, studenti prve godine Arhitektonskog fakulteta,  generacija 2020/21 su se, u jednom segmentu semestralnog zadatka na predmetu Arhitektonska grafika, bavili temom moderne kineske arhitekture, pod mentorstvom nastavnog tima: prof.dr Veljka Radulovićamr Marije Bojović i dr Eme Alihodžić Jašarović.

"Iako kompleksan i višeslojan, zadatak je realizovan vrlo uspješno – studenti su sedam savremenih objekata svjetski poznatih kineskih arhitekata dekodirali, raščlanili i dekomponovali, da bi u narednoj fazi, od njihovih sastavnih elemenata, rekompozicijom, stvorili nove arhitektonske oblike. Rezultat ovog višefaznog procesa predstavljaju 3D modeli, izrađeni primjenom različitih tehnika i materijala. Odabrano je 20 najboljih, rađenih kako 3D štampom, rezanjem na CNC mašini, tako i korišćenjem tradicionalnijih metoda izrade maketa, uz pažljiv odabir materijala – pleksiglasa, stakla, metala, ali i drveta farbanog u crvenu boju", kazao je profesor Radulović.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.