Brend 3D štampanog nakita na izložbi Expo 2020 Dubai




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Brend 3D štampanog nakita MiDju_accessories, autorke doc. dr Milene Đukanović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, jedan je od 10 brendova koji će predstavljati Crnu Goru na svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine.

Ovaj kreativni projekat nosilac je nagrade Kreativne Crne Gore 2020, slovenačke nagrade BigSEE Fashion Design Award Winner 2021 i prikazan je na Minhenskoj nedjelji nakita 2021.

Image„Za nakit se koriste reciklirajući i biorazgradivi materijali, a kolekcija koja će biti prikazana na Expo 2020 Dubai, inspirisana je prirodom”, objasnila je Đukanović.

Po vokaciji inženjer, znanje iz aditivne proizvodnje/3D štampe dalo joj je mogućnost da njen umjetnički alter ego dobije krila.

„Proces izrade MiĐu nakita započinje idejom, skicom, softverskom realizacijom i na kraju štampom koja, u zavisnosti od dimenzija i komplikovanosti geometrije, može trajati i za samu narukvicu nekoliko časova“, dodaje Đukanović.

Svaku kolekciju 3D štampanog nakita ona zaokružuje interesantnim fotografijama, malim video formama i autentičnom muzikom, igrajući se sa dizajnom. Ovaj projekat joj je, kako kaže, otvorio i mogućnost da sarađuje sa izvrsnim fotografima, režiserima i muzičarima iz Crne Gore.

Svjetska izložba Expo 2020 Dubai smatra se jednim od najvećih događaja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Okuplja svjetski poznate kompanije koje promovišu brojne projekte iz različitih oblasti. Ove godine na sajmu učestvuje preko 192 države svijeta.

Tema izložbe  “Connecting Minds, Creating Future”(Spajanje umova, stvaranje budućnosti), podijeljena je na tri podteme:  Mogućnost, Mobilnost i Održivost.

Crna Gora će, u distriktu Održivost, imati paviljon na površini od oko 200 m2, što je u skladu sa ključnom porukom izložbe: očuvanja balansa između prirode i čovjeka, uz nastojanje maksimalne valorizacije crnogorskog ekonomskog i investicionog potencijala, uz čuvanje nacionalnog prirodnog blaga, a pod nazivom Blessed by Nature.

 Tokom 180 dana trajanja izložbe, za posjetioce će biti otvorena od 10.00 do 22.00 sata.

Za realizaciju učešća Crne Gore na svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai nadležno je Ministarstvo ekonomskog razvoja. Vlada Crne Gore je za komesara izložbe izabrala princa Nikolu Petrovića.

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.