COPA-DATA  donirala edukacionu mrežnu licencu SCADA sistema Elektrotehničkom fakultetu




Vrijednom donacijom kompanije COPA-DATA, preko Exor-Etija, generalnog zastupnika za Jugistočnu Evropu, na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore će biti implementirana Zenon softverska platforma (edukaciona mrežna licenca za 12 računara). Zenom softverska platforma će se koristiti u nastavi na studijskom programu Industrijska Elektronika. Kompanija će obezbijediti i besplatnu obuku nastavnog osoblja, kako bi dobili sertifikate za korišćenje doniranog softvera.

Kompanija Exor-Eti ima veoma intenzivnu saradnja sa akademskom zajednicom u regionu. Posebno izdvajamo da se Zenon platforma koristi na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu i da je kompanija ozvaničila saradnju sa Elektrotehničkim fakultetom iz Beograda, a vezano za primjenu naprednih softvera u oblasti elektrodistributivnih mreža.

Treba posebno apostrofirati da je donacija direktna posljedica angažmana prof. dr Radovana Stojanovića i alumniste Elektrotehničkog fakulteta, mr Nebojše Šalaja. Zaista pravi primjer osjećanja pripadnosti Fakultetu i brige za nove generacije i razvoj njihovih kompentencija.

Iz Exor-Etija ističu da je ovo samo početak saradnje sa Elektrotehničkim fakultetom. "Ovo je investicija u razvoj i znanje budućih inženjera, naravno na obostrano zadovoljstvo. Na ovaj način, Vaš nastavni program je obogaćen najsavremenijim softverom za automatizaciju, a tržište dobija školovani kadar koji poznaje rad u Zenon-u", naglašava Dalibor Bobić, direktor kompanije.

Prof. dr Radovana Stojanović smatra da će se uključivanjem u obrazovni proces doniranog softvera dodatno poboljšati kvalitet predavanja na studijskom programu Industrijska Elektonika, a posebno imajući na umu da je sistem SCADA najpopularniji i najviše korišćeni sistem kontrole i monitoringa u procesnoj tehnici.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.