Elektrotehnički fakultet i Siemens Srbija započinju saradnju u oblasti elektroenergetike

29.06.2022


Siemens Srbija i Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore uspostavljaju saradnju na zajedničkom putu promocije i izučavanja modernih tehnologija u elektroenergetskim postrojenjima sa ciljem obrazovanja budućih inženjera kroz rad na realnim modelima. 

„Elektrotehnički fakultet već 60 godina uspješno obavlja svoju misiju edukovanja inženjerskog kadra u oblasti elektroenergetike i informaciono komunikacionih tehnologija. Mi, koji trenutno vodimo Fakultet, imamo obavezu prema generacijama koje su marljivo gradile reputaciju Fakulteta da uradimo sve da se niska uspjeha nastavi i da naš glavni "proizvod" - naši studenti, kroz kompetencije koje stiču na Elektrotehničkom fakultetu budu ogledalo našeg kvalitetnog i predanog rada", riječi su prof. dr Saše Mujovića, dekana Elektrotehničkog fakulteta UCG.

Baviti se elektrotehnikom predstavlja privilegiju, kako navodi dekan, ali i stalnu borbu da sustignu ekstremno brze nove tehnologije, da ovladaju njima i što je najznačajnije da ih učine dostupnim studentima. On je rekao da, skoro da je postala tradicija da univerzitetske jedinice kubure sa finansijskim ograničenjima, pa težnja da se ostane aktuelan postaje dodatno otežana.

"Još za vrijeme svojih studentskih dana bio sam upoznat sa snagom i veličinom kompanije Siemens, koja je bila i ostala sinonim ekselentnosti. Zato posjetu uvažene delegacije Siemens Smart Infrastructure doživljavam veoma važnom, a započetu saradnju kao stratešku za Elektrotehnički fakultet. Živimo neko novo vrijeme, vaspitavamo i edukujemo neke nove generacije koje prosto zahtijevaju stalni kontakt i stalni priliv informacija od privrednog partnera. Nema sumnje da će dolazak Siemensa na Elektrotehnički fakultet stvoriti neku novu pozitivnu energiju i motivaciju studentima, da budu bolji i da nakon diplomiranja zavrijede poziv i svoje mjesto u tako renomiranoj kompaniji. A to tada, u saradnji sa Siemensom, rukovodstvo fakulteta će se potruditi da im obezbijedi reprezentativnu, pokaznu Siemesov-u opremu i softvere, kao i gostovanja Siemens-ovih stručnjaka, koji bi im podijelili svoja, neprocjenjivo važna, praktična iskustva. Samo tako, kroz kombinaciju teorijskog znanja i dobijenih praktičnih iskustava, naši studenti postaju kompetentni i konkurenti za buduće poslovne izazove.

Koristim priliku da se zahvalim direktorici Lončar i direktoru Srdanoviću na vrijednoj donaciji u opremi i softverskim licencama, ali i najavi da će uraditi sve da Elektrotehničkom fakultetu obezbijede digitalnu trafostanicu, što bi bio jedinstven slučaj u cijelom regionu. Mi ćemo nastojati da opravdamo njihova očekivanja i zavrijedimo njihovu pažnju u budućnosti”, rekao je prof. dr Saša Mujović, dekan Elektrotehničkog fakulteta UCG.

„Siemens kao jedna od vodećih tehnoloških kompanija je dio sveobuhvatne digitalne transformacije modernog načina života. Upravo zbog toga u saradnji sa renomiranim obrazovnim institucijama kao što je Elektrotehnički fakultet u Podgorici  prepoznajemo našu ulogu u približavanju naprednih tehnologija kao i iskustva iz prakse budućim stručnjacima u ovim oblastima već tokom njihovih studija.”, rekla je Medeja Lončar, direktorka kompanija Siemens Srbija, Slovenija i Hrvatska.

Donacija najsavremenijih mirkoprocesorskih i komunikacionih uređaja kao i softverskih licenci omogućiće Elektrotehničkom fakultetu formiranje eksperimentalnih modela i scenarija kao i uvođenje novog nastavnog sadržaja kroz predavanja i laboratorijske vežbe.

Sa velikim zadovoljstvom ističemo da je sastanku prisustvovao rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, potvrdivši da je saradnja akademske zajednice i privrednog sektora nužna i da je Univerzitet Crne Gore veoma otvoren za sve inicijative u tom pravcu.

Broj posjeta : 602

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.