Prestižna Dunavska nagrada za mlade naučnike iz Crne Gore doc. dr Milošu Brajoviću
Prestižna Dunavska nagrada za mlade naučnike iz Crne Gore doc. dr Milošu Brajoviću

Ovogodišnji dobitnik Dunavske nagrade za mlade naučnike iz Crne Gore je docent Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) dr Miloš Brajović. Priznanje mu je dodijeljeno za izvanredne naučne doprinose, istraživačka i akademska postignuća. 

Pomenutu nagradu dodjeljuje austrijsko Ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju Centralnu Evropu najboljim mladim naučnicima iz svih zemalja dunavskog regiona pa je, pored uspjeha doc. dr Brajovića, dostignuće ostvarilo još 12 mladih naučnika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine.

Oblast istraživanja doc. dr Brajovića obuhvata digitalnu obradu signala.

Dunavska nagrada za mlade naučnike datira od 2011. godine u namjeri da se oda počast osobama s izvanrednim postignućima u naučnoj djelatnosti i rezultatima, u cilju unapređenja vidljivosti naučne zajednice u regionu.

Doc. dr Miloš Brajović jedan je od dobitnika nagrade u konkurenciji za najuspješnijeg naučnika do 30 godina života, koju mu je dodijelilo Ministarstvo nauke za 2018. godinu, a iste godine dobio je i Plaketu Univerziteta Crne Gore, za doprinos u broju publikovanih radova u renomiranim časopisima sa SCI/SCE liste u oblasti tehničkih nauka. Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) mu 2020. godine dodjeljuje nagradu za izvanredna dostignuća u nauci, koja se dodjeljuje mladim naučnicima do 35 godina starosti. Prošle godine, na predlog Vijeća Elektrotehničkog fakulteta, Unverzitet Crne Gore dodjeljuje  mu priznanje za postignute rezultate i doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada.

Snimak ceremonije dostupan je u nastavku:Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.