Važno mjesto u očuvanju kutlurne baštine zauzima 3D štampa




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Profesor Univerziteta Crne Gore, Milena Đukanović sa Elektrotehničkog fakulteta i Janko Ljumović sa Fakulteta dramskih umjetnosti, govorili su na temu nove tehnologije i kulturnog nasljeđa na panel diskusiji i završnoj konferenciji  projekta ”Nasljeđe jednakosti”.

U okviru ovog projekta, koji je podržala Američka ambasada u Podgorici, u okviru Programa malih grantova Demokratske komisije, formiran je i realizovan edukativni program radionica i neformalnog učenja za mlade o ljudskim pravima, koegzistenciji, rodnoj ravnopravnosti i suzbijanju diskriminacije po bilo kom osnovu. Program je baziran na istraživanju koje je Đukanović realizovala zajedno sa psihološkinjom Tamarom Milić i teoretičarkom umjetnosti Bojanom Maraš.

„Edukativne radionice su omogućile učesnicima uvid u muzejske zbirke kao inspiraciju za kretivan rad u izradi novih kulturnih artefaktata, koristeći reciklirajuće biorazgradljive filamente koji su kroz njihov rad sa 3D olovkama dobili novi život“, kazala je Đukanović.

Đukanović je pojasnila da su izuzetno važno mjesto u očuvanju kutlurne baštine zauzeli 3D štampa, modelovanje i skeniranje.

„Zahvaljujući ovim tehnologijama, možemo da vidimo kako je nekad izgledala Pompeja ili da pogledamo modele nezavršenih umjetničkih djela“, navela je Đukanović.

Kazala je da je i, u okviru projekta, koristeći najmoderniji softver za 3D štampu pokušala da djelove od tri pojasa narodne nošnje – crnogorskog, muslimanskog i albanskog kreira kao jedinstveni multikulturalni pojas.

Program radionica baziran je na istraživačkom radu o istorijskim lokalnim praksama multikulturalnosti, inkluzivnosti i suživota, a kroz primjere iz muzejskog fundusa.  

Polaznici radionica su srednjoškolci, studenti i mladi aktivisti civilnog sektora, koji su tokom ove konferencije primili i sertifiakte za uspješno završene radionice. 

Učešćem u radionicama dobili su priliku za razvoj novih vještina koje će im pomoći da kroz vršnjačke aktivnosti promovišu kulturu, interkulturalnost i suživot.

Završnu konferencija i panel diskusiju “Društvena uloga kulture i baštine”, otvorila je ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke. Ona je kazala da joj je drago što je projekat “Nasljeđe jednakosti” pokrenuo razgovor o načinima na koje kultura i kulturna baština mogu imati aktivniju ulogu u društvu.

U ime organizatora, govorio je direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Vučić Ćetković.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.