Jačanje administrativnih kapaciteta – realizovana predavanja o upravljanju projektima u okviru MONUSEN-a




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tokom ekspertske posjete u okviru projekta MONUSEN, 15. i 16. maja 2024. godine, fokusirali smo se na unapređenje kapaciteta za upravljanje istraživanjem i projektno/administrativnih vještina članova projektnog tima Univerziteta Crne Gore. Željka Rajković, administratorka projekata na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, prikazala nam je veoma važna pravila o upravljanju projektima koje finansira Evropska unija i predstavila je uspješno realizovan Interreg projekat. Važnost pripreme projekata, neophodni koraci u tom procesu i značaj upravljanja projektom bili su ključni elementi predavanja. Istražili smo takođe, različite tipove upravljanja projektima, uključujući Waterfall, Agile, Lean i Kanban.

Tokom posjete, razmarali smo suštinske aspekte planiranja i upravljanja projektom, uključujući procjenu i ublažavanje rizika, izgradnju tima, procjenu i praćenje zadataka. Takođe smo istakli praktičnu primjenu ovih koncepata u realnim projektnim scenarijima. Pored toga, razgovarali smo o važnosti komunikacione strategije kao alata za širenje informacija o projektu i povezivanje sa zainteresovanim stranama.

Razgovarano je i o alatima i softverima za upravljanje projektima kako bi se olakšala brza i laka komunikacija projektnih partnera.

Innovamare projekat finansiran u okviru Interreg program je predstavljen kao uspješno realizovani projekat. Razmatrana je organizacija događaja, priprema video snimaka o događajima i rezultatima projekta, a razgovarali smo i izvještavanju i izazovima u upravljanju projektima. Budući da su komunikacija i diseminacija od velikog značaja za realizaciju projekta, učesnici su imaju priliku da razmotre komunikacioni plan ili strategiju, priručnik za brend projekta i kako koristiti društvene mreže i onlajn platforme. Organizovanje radionica, treninga ili drugih događaja u okviru projekta praćeno je medijskim angažovanjem, fotografijama, prezentacijama i pripremom video klipova, pa smo analizirali i zanimljive primjere.

Predavanja o međunarodnom upravljanju projektima dala su primjere dobrih komunikacionih poruka, video klipova i saopštenja za javnost, a razmatrane su i najčešće greške koje se prave u oblasti komunikacija i diseminacije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.