Povezivanje istraživanja i industrije – iskustva kroz Nuqleus program i EDIH CROBOHUB++




Povezivanje istraživanja i industrije – iskustva kroz <span class="CyrLatIgnore">Nuqleus </span> program i <span class="CyrLatIgnore">EDIH CROBOHUB++ </span>

Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu (FER) ne samo da aktivno učestvuje, već i intenzivno pokreće brojne projekte i programe. Ove inicijative se ne odnose samo na komercijalizaciju rezultata istraživanja, već i na uspostavljanje značajne saradnje između istraživača i industrije, što će i predstaviti profesor Hrvoje Džapo tokom Ljetnje škole MONUSEN 2024.

FER je 2015. godine, osnovao Inovacioni centar Nikola Tesla (ICENT) kako bi ojačao primijenjeno istraživanje i olakšao transfer znanja sa naglaskom na industriju. Godine 2026., FER je pokrenuo studentski startap inkubator SPOCK, koji je uključivao više od 125 učesnika sa više od 10 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kroz šest generacija. SPOCK je zatim 2022. godine, transformisan u Nuqleus - venture studio (deep-tech venture builder), sa primarnim fokusom na naučno-istraživačke grupe. Ove inicijative su povezane sa aktivnostima u okviru Evropskog centra za digitalne inovacije EDIH CROBOHUB++ od 2023. godine, u kojem je FER koordinator projekta.

EDIH CROBOHUB++ nastoji da obezbijedi sredstva za efikasniju digitalnu transformaciju hrvatske ekonomije u oblasti proizvodnih tehnologija, pametne poljoprivrede, energetike i životne sredine, kao i javne i državne uprave, kroz niz prilagođenih usluga, koje krajnjim korisnicima prenose stručnost i infrastrukturu konzorcijuma projekta. EDIH  usluge obuhvataju kategorije kao što su testiranje prije ulaganja, pristup finansijama, obrazovanje i vještine, inovacioni ekosistem i umrežavanje, te podrška malim i srednjim preduzećima i organizacijama javnog sektora za poboljšanje digitalne zrelosti.

Razumijevanje transformativne uloge Evropskih digitalnih inovacionih habova (EDIH) je ključno, posebno za preduzeća, istraživače i kreatore politike. Ovo predavanje je osmišljeno ne samo da upozna učesnike sa ulogom EDIH-a, kao novog instrumenta Programa Digitalna Evropa (DEP) za digitalnu transformaciju industrije i društva, već i da ih inspiriše da prepoznaju potencijal ovakvih inicijativa. Učesnici će se upoznati takođe sa modelom startap studija (venture builder model) i kako ga mogu primijeniti za poboljšanje saradnje između akademske zajednice i industrije u cilju komercijalizacije rezultata naučnih istraživanja.

Obuka će biti organizovana u prostorijama Pomorskog fakulteta u Kotoru. Agenda predavanja, kao i više informacija o predavaču nalazi se u prilogu.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.