Međunarodna naučno-stručna konferencija o informacionim tehnologijama počinje sjutra na Žabljaku




 Međunarodna naučno-stručna konferencija o informacionim tehnologijama počinje sjutra na Žabljaku

Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore i “IT društvo” organizuje XXIV Međunarodnu naučno-stručnu konferenciju „Informacione tehnologije - sadašnjost i budućnost 2020" naučno-stručnu konferenciju, koja počinje sjutra i trajaće do 22. februara 2020. godine na Žabljaku.

Prof. dr Božo Krstajić navodi da ovaj naučno-stručni skup, koji se već 24 godine organizuje na Žabljaku, ima za cilj sveobuhvatno i multidisciImageplinarno sagledavanje aktuelnosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija. 

"Očekujemo oko 200 učesnika na Konferenciji na kojoj će biti organizovani paneli, autorske sesije, radionice i rasprave na okruglim stolovima o ICT trendovima razvoja, procesu digitalne transformacije, kao i o drugim aktuelnim problemima iz ove oblasti", kazao je Krstajić. 

Programski odbor, dodaje on, sačinjavaju eminentni naučnici iz osam država, a Konferencija je podržana od strane Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike - IEEE i IEEE sekcije za Srbiju i Crnu Goru.

"Pored prezentacije autorskih radova, na konferenciji će eminentni i kompetentni međunarodni i domaći eksperti uzeti učešća na panelima sa temama: IoT security risks, ICT u elektroenergetici i Blockchain tehnologija i primjene.

"Kao i ranijih godina, biće omogućeno da šira stručna i naučna javnost i svi zainteresovani prate dešavanja na Konferenciji preko Interneta, putem videokonferencije. Linkovi za pristup Konferenciji preko Interneta, kao i svi detalji programa i ostalih aktivnosti, će biti dostupni na zvaničnom sajtu Konferencije www.it.ac.me", navodi Krstajić.

Pored naučnih i stručnih aktivnosti, Krstajić navodi da su se organizatori potrudili da učesnici uživaju u čarima Durmitora i mnoštvu lokalnih turističkih sadržaja, kroz organizovana druženja u vidu sledećih aktivnosti: SKI workshop, Kuvano vino u Jezerima, Durmitorko sijelo uz gitaru, Jezerski pogled sa Savine vode i IT Banquet na Crnom jezeru i modnom revijom Marine Banović.  Svečano otvaranje Konferencije je predviđeno za 20. februar, u 21 sat, u restoranu „Crno jezero“ na Žabljaku.

Podršku Konferenciji su pružili Prirodnomatematički fakultet UCG, Fakulet Informacionih tehnologija Univerziteta Donja Gorica (UDG), Fakultet organizacionih nauka Univerzitet Beograd (FON UB), Ministarstvo nauke Crne Gore,  Čikom doo, Roaming Networks, Symantec/Broadcom, Opština Žabljak, Turistička organizacija Žabljak i Nacionalna turistička organizacija (NTO) Crne Gore.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.