Konferencija MECO okupila naučnike iz više od 45 zemalja onlajn




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

IX Mediteranska konferencija o računarstvu  MECO ( 9th Mediterranean Conference on Embedded Computing), otvorena je juče u Hotelu Budva. Ove godine okupila je, kroz onlajn formu, preko 650 autora iz preko 45 zemalja sa pet kontinenata, koji učestvuju u radu 15 tematskih sekcija i 30 sesija, što je rekordni broj učesnika ove konferencije, koja bilježi stalni rast od 2012. godine.

Konferencija je počela uvodnim predavanjem Ralfa G. Herrtwich iz NVIDIE, jednog od najvećih proizvođača grafičkih čipova i sistema na čipu za mobilni i automobilsko tržište. Govorio je o projektovanju inteligentnih sistema za automatska prevozna sredstva.

Konferencijom tradicionalno predsjedavaju prof. dr Radovan Stojanović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Prof. dr Lech Jozwiak sa Eindhoven Technical Univerziteta.

"Poslije 10 godina rada, bez sumnje, MECO predstavlja crnogorski brend u nauci, sa visokim tehnologijama i inovacijama. Zbornik radova je obima 2000 stranica, a sadrži isključivo pune, strogo recenzirane radove. Ove godine veliki porast učesnika bilježi radionica Cyber-Physical Systems and Internet-of-Things – CPSIoT2020.  MECO je konferencija jakog kredibiliteta, referisana u IEEE, SCOPUS, Web of Science, SCImago, Publons, Google Scholar, ResearchGate i svim značajnijim bazama iz oblasti računarskih nauka", naveo je profesor Stojanović.  

Prema njegovim riječima, konferencija posjeduje SJR impact factor od 2012 i H indeks = 7 prema američkom rangiranju konferencija, a radovi sa MECO konferencije su citirani preko 5000 puta u Google Scholaru, dok se odabrani prilozi štampaju u Elsevierovom časopisu sa SCI liste „Microprocessors and Microsystems – MIPRO”.

MECO konzorcijum čini 20 renomiranih institucija među kojima su iz Crne Gore, Univerzitet Crne Gore i Elektrotehnički fakultet, Ministarstvo nauke, MANT Asocijacija, Inovativna kompanija MECOnet, Čikom, Elkon. Tu su i krovne institucije inženjera elektrotehnike, elektronike, telekomunikacija i računara IEEE, EuroMicro kao i inostrani univerziteti Tehnički univerzitet iz Eindhovena, Elektrotehnički fakulteti iz Beograda i Zagreba, Elektrotehnički univerzitet iz Sant Petesburga - LETI, Rjazanjski Raditehnički Univerzitet, Institut za industrijske sisteme iz Grčke. Evropska komisija je predstavljena kroz niz projekata medju kojima H2020 SMART4ALL projekat. 

 

Više o programu mogućnosti praćenja: http://programme.meconet.me/

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.