Izložbom slika “Homo novus” prof. dr Lidije Vujačić i zvanično počeo sa radom Klub profesora i studenata “Logos”na Filozofskom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Izložba slika pod nazivom “Homo novus” prof. dr Lidije Vujačić postavljena je juče u novootvorenom klubu “Logos” na Filozofskom fakultetu. Aurorka se publici predstavila sa 30 radova, rađenih u tehnici uljani pastel, koji, kako recezenti navode, pripada domenu likovne antropologije, odnosno prati autorkina antropološka interesovanja iz oblasti medijske, popularne i  konzumerističke kulture koja ona, na umjetnički način, prenosi i na platno izražavajući se snažno kroz simboličku figuraciju i upečatljiv kolorit.

Inače,  slike prof. dr Lidija Vujačić, kako je istakla dekanka Filozofskog fakulteta prof. dr Tatjana Novović, je tokom prošle godine imala priliku da  vidi i podgorička, nikšićka, ali i italijanska publika, a sada opet, akademska zajednica, ali i šira javnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, upravo u novootvorenom klubu “Logos”. Takođe, po riječima profesorke Novović Lidija Vujačić je pronašla, ali i uvezala, svoje dvije velike ljubavi - antropologiju, kao njeno profesionalno opredjeljenje i likovni izraz da te iste teme predstavi na platnu, dodajući i sledeće: „Mi smo sistemi u sistemu, jedinstveni, unikatni i imamo različite dimenzije, darove, ali se nekada ne usudimo da neke od njih otvorimo. Ili ako jedan od njih otvorimo, onda one druge zatvorimo. Lidija je imala smjelosti da to uradi na pravi način i da dozvoli sebi da i taj svoj dar za likovnim stvaralaštvom predstavi i projektuje i na ovaj način. Uspjela je da na pravi način svoje antropološke slike i fenomene, kojima se uspješno naučno bavi, produbi i na ovaj način“, kazala je Novović.

Izložbu je otvorila prof. dr Biljana Maslovarić, prodekanica za razvoj na Filozofskom fakultetu, koja je istakla da poetika Lidije Vujačić govori o čovjeku iz perspektive različitosti, kao i da “estetika radova govori o čovjeku kojeg zamišljamo, ali kojeg i jasno i zorno vidimo kroz naslikane djelove tijela. Fascinantan je i taj urbani odraz čovjeka, dat tako da je vrednosno određen, prikazan različito, a ne sputan, u svijetu i jedinstvenoj prirodi u sebi. I gdje najbolje takav čovjek pristaje, i gdje treba da bude vidljiv i živ, nego ovdje na Filozofskom fakultetu - i to da bude okružen svim studentima i profesorima, domišljen, promišljen, javan i tako višeznačno čist - taj i takav - Homo novus”, kazala je Maslovarić.

Izložbom “Homo  novus” otvoren je i zvanično novi klub na Filozofskom fakultetu „Logos“, čime je, kako su naglasile i Novović i Maslovarić uspješno reinkarniran prostor koji će biti novo mjesto okupljanja studenata i profesora tog i Filološkog fakulteta, ali i šire javnosti, lokalne zajednice, odnosno svih kreativnih stvaralaca iz različitih društvenih, naučnih, umjetničkih sfera jer ,,gdje ćemo govoriti o logosu, ako ne na Filozofskom fakultetu. To je um, znanje, čovjek, sve ono što čini i našu egzistenciju kao ljudima, ali i ono što jeste akademska zajednica kao lider u razvijanju kritičke svijesti i kod studenata, prvenstveno, a onda kod svih nas. Živimo znanje, živimo um, kritičku misao. Nije u pitanju materijalno ulaganje u ovaj prostor, koliko ljubav i poštovanje prema svima koji su u ovaj fakultet uložili dušu, etos i logos. Mi ne predajemo samo u učionici, nego i u ovakvim prostorima“, poručila je Maslovarić.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.