Dan studenata i kako je student Žarko Marinović postao oličenje studentske borbe




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dan studenata, 4. april, obilježavamo u znak sjećanja na demonstracije, organizovane davne 1936. godine kada je izražavajući bunt sa svojim kolegama zbog neprihvatljivih univerzitetskih propisa, stradao Žarko Marinović, student prava.

Žarko Marinović je rođen 20. jula 1911. godine, u mjestu Očinići kod Cetinja, gdje je završio osnovnu školu, a nakon završene gimnazije na Cetinju, upisao je Pravni fakultet na Univerzitetu u Beogradu. Bio je pristalica revolucionarnog studentskog komunističkog pokreta. Početkom aprila 1936. godine otpočeo je protest studenata u Kraljevini Jugoslaviji, u sljedećim univerzitetskim centrima: Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju i Subotici. Studenti su imali jedinstveni program koji je obuhvatao 16 tačaka. 4. aprila došlo je do sukoba policije i studenata. Tog dana je, ispred zgrade Patološkog instituta Medicinskog fakulteta u Beogradu, ubijen student prava i komunista Žarko Marinović. Život je izgubio na herojski način, pokušavajući da zaštiti svog kolegu i druga Jovana Šćepanovića od napada policije.

Vijest o pogibiji studenta Žarka Marinovića odjeknula je na svim univerzitetima u Kraljevini Jugoslaviji, a studente je ohrabrila da nastave borbu za svoja prava i autonomiju Univerziteta. Ovaj protest završio se pobjedom studenata. Državne vlasti morale su da povuku odluku o uvođenju policije na Univerzitet, a i smijenjen je rektor Univerziteta u Beogradu.

U znak sjećanja na tragičnu smrt Žarka Marinovića, donijeta je odluka da se 4. april obilježava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta, počevši od 1955.godine.

Sjećanje na Žarka Marinovića i aprilski štrajk nastavilo je da živi i živjeće među studentima Crne Gore.

Čestitamo Dan studenata i studentsku nedelju studentima Filozofskog  fakulteta i Univerziteta Crne Gore!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.