Dan studenata i sjećanje na studenta Žarka MarinovićaDan studenata, 4. april, obilježavamo u znak sjećanja na demonstracije, organizovane davne 1936. godine kada je izražavajući bunt sa svojim kolegama zbog neprihvatljivih univerzitetskih propisa, stradao Žarko Marinović, student prava.

Žarko Marinović je rođen 20. jula 1911.godine, u mjestu Očinići kod Cetinja, gdje je završio osnovnu školu, a nakon završene gimnazije na Cetinju, upisao je Pravni fakultet na Univerzitetu u Beogradu. Bio je pristalica revolucionarnog studentskog komunističkog pokreta. Tokom tridesetih godina prošlog vijeka studenti su često organizovali štrajkove izražavajući svoje nezadovoljstvo i kritički stav oko mnogih značajnih pitanja iz akademskog života, boreći se za svoja prava. Vlast je te njihove pobune i otvorene reakcije nepristajanja na određena direktivna i neadekvatna rješenja, pokušavala da suzbije na razne načine, pa je između ostalog formirana omladinska „Organizacija jugoslovenskih nacionalista“ i uvedena Univerzitetska policija. Ovom predlogu oštro su se suprotstavili studenti, doživljavajući ovakvu mjeru neprimjerenom i direktno suprotstavljenom očekivanoj i proklamovanoj autonomiji Univerziteta. U znak otpora, 3. aprila 1936. godine otpočeo je protest studenata u Kraljevini Jugoslaviji, u sljedećim univerzitetskim centrima: Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju i Subotici. Studenti su imali jedinstveni program koji je obuhvatao 16 tačaka. Drugog dana protesta, 4. aprila, došlo je do sukoba policije i nacionalistički oprijedeljenih studenata sa studentima koji su se pobunili protiv odluka vlasti. Tog dana je, ispred zgrade Patološkog instituta Medicinskog fakulteta u Beogradu, ubijen student prava i komunista Žarko Marinović. Život je izgubio na herojski način, pokušavajući da zaštiti svog kolegu i druga Jovana Šćepanovića od napada policije.

Vijest o pogibiji studenta Žarka Marinovića odjeknula je na svim univerzitetima u Kraljevini Jugoslaviji, a studente je ohrabrila da nastave borbu za svoja prava i autonomiju Univerziteta. Ovaj protest završio se pobjedom studenata. Državne vlasti morale su da povuku odluku o uvođenju policije na Univerzitet, smijenjen je rektor Univerziteta u Beogradu profesor Vladimir Ćorović, a za novog rektora imenovan je profesor Dragoslav Jovanović.

U znak sjećanja na tragičnu smrt Žarka Marinovića, donijeta je odluka da se 4. april obilježava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta, počevši od 1955.godine.

Sjećanje na Žarka Marinovića i aprilski štrajk nastavilo je da živi i živjeće među studentima.

Čestitamo Dan studenata i studentsku nedelju studentima Filozofskog  fakulteta i Univerziteta Crne Gore!

Broj posjeta : 179


Pridružite nam se na društvenim mrežama
Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.