Svečana sjednica Filozofskog fakulteta povodom obilježavanja 75 godina višeg i visokog školstva u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO 

Na svečanoj sjednici povodom obilježavanja značajnog jubileja - 75 godina višeg i visokog obrazovanja nastavnika, uručene su zahvalnice za podršku i razvoj Filozofskog fakulteta institucijama i pojedincima, kao i nagrade najboljim studentima, u amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, 17. oktobra 2022. godine,

Sjednicu je otvorila dekanka Filozofskog fakulteta, prof. dr Tatjana Novović, osvrnuvši se na ulogu Fakulteta u obrazovanju nastavnog kadra tokom sedam i po decenija trajanja. Ona je podsjetila na uspjehe, rezulte studenata, nastavnika, učešće u različitim projektima, planove za budućnost.

Vjerujem da ćemo vođeni akademskim etičkim načelima, nastaviti naprijed u susret novim izazovima i da ćemo biti pouzdan oslonac našim studentima u težnji ka novim, funkcionalnim znanjima, na ponos akademskoj zajednici, gradu Nikšiću i Crnoj Gori, kazala je dekanka Novović. 

Istakla je da je cjeloživotno obrazovanje jedini način za razvoj i napredovanje u skladu sa savremenim unutrašnjim i spoljnim izazovima, te da je ovo ustanova u kojoj se njeguje kritičko promišljanje, pedagoško djelovanje, kooperativno stvaranje. Dekanka Novović naglašava da je autonomija u istraživanju i nastavi u osnovi odgovornosti prema tržištu i društvu uopšte.

Posebno se zahvalila Univerzitetu Crne Gore na podršci u rekonstrukciji i uređivanju zgrade Filozofskog fakulteta.

Prodekanica Dijana Vučković dala je istorijski prikaz razvoja višeg i visokog obrazovanja nastavnika u Crnoj Gori počev od formiranja Više pedagoške škole prije 75 godina na Cetinju, pa do danas. Godine 1963. formirana je Pedagoška akademija u Nikšiću, zahvaljujući kojoj je Nikšić postao grad studenata. Ovim je postavljen temelj visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Prolazeći kroz različite faze, programi su se razvijali, račvali u posebne studijske formate, iz kojih su nastali novi fakulteti, poput Prirodno-matematičkog, Muzičke i Likovne akademije, Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, do Filološkog fakulteta koji se izdvaja 2016. godine. Iz ove zgrade, kako je istakla prodekanka Vučković, zgrade-gnijezda raširilo je krila i pošlo u svijet blizu 20.000 diplomiranih nastavnika/profesora.

Profesor Savo Bogdanović, predsjednik novoformiranog Kluba alumnista, osvježio je sjećanja prisutnih na prethodne studentske generacije, koje su, po njegovim riječima, djelovale vrijedno, progresivno i bile realne tražeći nemoguće. Taj i takav kritički duh i nastojanja koja su obilježavala akademsku zajednicu prije pedeset i više godina potrebno je njegovati i danas.

Na sjednici su upućene zahvalnice Elektroprivredi Crne Gore za izradu glavnog projekta elektroinstalacija, Skupštini opštine Nikšić na podršci oko uređivanja dvorišta naša dva fakulteta, utemeljivaču alumni kluba FF, gdinu Savu Bogdanoviću, Mirku Mrkiću-Ostroškom na ustupanju prava na publikovanje izuzetno vrijedne publikacije Noć skuplja vijeka, za naša dva fakulteta (Filozofski i Filološki), arhitekti Nebojši Adžiću na poklonu-projekat dvorišta, prodekanskom timu, kao i neakademskom kadru u svim službama Fakulteta.

Vojislav Kovač, u ime Fondacije Vera Kovač, uručio je novčanu nagradu najboljem studentu Studijskog programa za psihologiju Mileni Abramović (9.53).

Prisutni su imali priliku da pogledaju kratki dokumentarni film snimljen u čast 75 godina višeg i visokog obrazovanja u Crnoj Gori, čiji je autor Miomir Maroš.

Svečanu sjednicu je obilježilo intoniranje himne Crne Gore, a potom i studentske himne – Gaudeamus Igitur u izvođenju klape ODive bel canto, dok je program svečane sjednice vodio dr Miomir Maroš.

Sjednici su pristustvovali ministarka nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Biljana Šćepanović, rektor UCG, prof. dr Vladimir Božović, predsjednica Upravnog odbora UCG, prof. dr Rajka Glušica, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković, dekani posebnih organizacionih jedinica UCG, predstavnik Savjeta Evrope, Erazmus kancelarije, direktori vrtića i škola, kolege sa Filološkog fakulteta.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.