Gostovanje Ljubivoja Ršumovića na času Književnosti za djecu




Gostovanje Ljubivoja Ršumovića na času Književnosti za djecu

Studentkinje druge godine Studijskog programa za predškolsko obrazovanje i vaspitanje imale su priliku da u četvrtak, 24. novembra, na času Književnosti za djecu razgovaraju sa kultnim autorom Ljubivojem Ršumovićem, jednim od najpoznatijih savremenih pisaca za djecu na prostoru bivše Jugoslavije.

Osvrćući se na svoje književne početke u djetinjstvu i objavljivanje prvih radova u „Titovom pioniru“, te kasniju saradnju sa Brankom Ćopićem, Dušanom Radovićem, Milovanom Danojlićem, čuveni Ršum je studentkinjama približio kontekst nastajanja moderne jugoslovenske književnosti za djecu kao i njene najznačajnije poetičke odrednice. Takođe, osvrćući se na neka svoja djela („Ma šta mi reče“, „Tri čvora na trepavici“, „Zauvari“, „Dva jaja na oko“, „Još nam samo ale fale“, „Pesme uličarke“...) naznačio je i osnovne linije vlastitog umjetničkog postupka.

Studentkinje su u inspirativnom razgovoru sa piscem, pod  vođstvom svoje predmetne  profesorke doc. dr Svetlane Kalezić-Radonjić, poseban akcenat stavile na vezu dječje književnosti, igre i života, čemu je Ršumović posvetio najveći dio svog opusa. Vidjevši djecu i pisce za djecu kao „saradnike sunca“, zato što vedro misle i vedro pišu, jednostavnim, lakim jezikom, čuveni pisac je i na vlastitom primjeru dokazao da je tzv. „dječji aspekat“ jedno od ključnih polazišta za nastajanje kvalitetne dječje književnosti.

U razgovoru sa Ljubivojem Ršumovićem studentkinje su dobile i pregršt korisnih, praktičnih savjeta za rad sa djecom i podsticanje njihove prirodne inteligencije i kreativnosti. Na ovaj način nastavljena je dobra praksa da se na Filozofskom fakultetu znanja o književnosti za djecu i mlade dobijaju i posredstvom susreta sa autorima, što često ostavi značajniji trag u sjećanju studenata od klasičnih predavanja ex cathedra.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.