Odobrena dva naučna projekta Filozofskom fakultetu u okviru saradnje Crne Gore i Slovenije




Odobrena dva naučna projekta Filozofskom fakultetu u okviru saradnje Crne Gore i Slovenije

Na Konkursu za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Republike Slovenije dva projekta  Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore pozitivno su ocijenjena, i biće sufinansirana za period 2023–2024. godine. U naredne dvije godine Crna Gora i Slovenija finansiraće realizaciju sljedećih projekata:

Valtazar Bogišić i Franc Miklošič u pogledu običaja krvne osvete i stvaranja državnog zakonodavstva: Filozofski fakultet UCG (rukovodilac: prof. dr Marijan Premović) i Inštitut IRRIS za raziskave, razvoj in strategije družbe, kulture in okolja (rukovodilac: doc. dr Žiga Oman);

Interkulturalna i etnička pitanja u obrazovnim ustanovama i svakodnevnoj praksi mladih: Slovenija i Crna Gora: Filozofski fakultet UCG (rukovodilac: prof. dr Vladimir Bakrač) i Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Inštitut za družboslovne študije (rukovodilac: doc. dr Blaž Lenarčič).

Na oba projekta angažovani su mladi istraživači iz Crne Gore, a njihovi duži boravci finansijski će podržati Slovenija tokom boravka u partnerskim institucijama u Republici Sloveniji.

Planirani period sufinansiranja projekata je od 1. januara 2023. do 31. decembra 2024. godine.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.