„Filosofija u akciji“: Svjetski dan filosofije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Filozofskom fakultetu u organizaciji Studijskog programa za filosofiju organizovana tradicionalna tribina povodom Svetskog dana filosofije na temu „Filosofija u akciji“.

Na ovu temu govorili su prof. dr Boris Brajović i prof. dr Radoje Golović.

„Svjetski dan filosofije obilježavamo u društvima u kojima tradicije, prije svega prosvetiteljske ne mogu generisati dovoljne motivacije i društvene pokrete za očuvanje normativnih sadržaja modernosti iz sopstvenih resursa. Došli smo u civilizacijski ćorsokak u kojem se rađa neki novi svijet nastao iz radikalne dekonstrukcije ljudskog čiji skrinšotovi su nastali u razrušenim bolnicama Gaze“, rekao je zmeđu ostalog, profesor Brajović, ističući da je filozofija u akciji samo pandan militarističkoj logici tog svijeta, u kojoj je percepcija važnija od istine.

Govoreći o političkom ideologizovanom prostoru, Brajović je kazao da postoje defamilijarizovane, ne više ljudske, već medijske prirode koje konstituišu posthumanu sliku.

"Filosofiji ostaje samo diskurs o tome šta znači više ne biti čovjek, barem u humanističkom smislu a filosofu kao obducentu da analizuje posledice istorijske i materijalne dekonstrukcije pojma čojveka. Filosofi danas su napustili svoju ulogu čuvara istine zbog političke privrženosti. Njihova„divinizacija“ politike je pokušaj da budu intelektualno i društveno relevantni a zapravo postaju oruđa za oslobađanje političkih strasti. Poslednji filosof je možda naslov nekog blokbastera“, rekao je Brajović.

Profesor Golović je na nedavno održanoj tribini istraživao temu traženja smisla i načina na koji ljudi pronalaze svrhu vlastitog života.

„Svaki pojedinac se suočava s ovim pitanjem, bez obzira na to kojom se profesijom ili zanimanjem bavi, iako mnogi ne posvećuju pažnju razmišljanju o tome. Tek kada se čovjek počne baviti tim pitanjem, približava se duhovnom iskustvu. Ljudska svjest se oblikuje kroz traženje smisla“, naglasio je profesor Golović.

Moderator tribine bila je Sara Popović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.