Na Filozofskom fakultetu otvorena izložba; Crnogorska prosvjeta kroz arhivsku građu Državnog arhiva 1872-1916




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, 29. maja 2024. godine, otvorena je izložba "Crnogorska prosvjeta kroz arhivsku građu Državnog arhiva 1872-1916", čiji su autori Željko Miranović, Jasna Cvetković i Mirjana Kapisoda. Moderator događaja bila je prof. dr Biljana Maslovarić, dok su na otvaranju dovorili dekanka prof. dr Tatjana Novović i direktor Državnog arhiva Danilo Mrvaljević. Otvaranju izložbe prisustvovao je i prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore, prof. dr Veselin Mićanović, zajedno s profesorima i studentima.

Dekanka Novović je u svom obraćanju istakla da izložba predstavlja uspješnu realizaciju potpisanog sporazuma između dvije institucije. Prezentacija ovih dragocjenih pisanih svjedočanstava o razvitku prosvjete i školstva u Crnoj Gori organizovana je povodom obilježavanja jubileja od 50 godina Univerziteta Crne Gore, 90 godina od osnivanja prve škole u Crnoj Gori, i 1530 godina od štampanja Oktoiha. Najavljen je i Okrugli sto o razvitku školstva kroz istoriju u Crnoj Gori, koji će se održati 31. oktobra 2024. godine, a organizatori su Filozofski fakultet i Državni arhiv. Takođe će biti postavljena izložba dokumenata i fotografija posvećena Univerzitetu Crne Gore od 1947. do 2024. godine.

Ovi programi predstavljaju aktivnosti Filozofskog fakulteta povodom proslave navedenih jubileja. Direktor Mrvaljević je u svom izlaganju istakao da je danas prezentovano ukupno 20 panoa u osam tematskih cjelina: rad osnovnih škola, rad Bogoslovije i Bogoslovsko-učiteljske škole, dokumenta iz rada Devojačkog instituta, Gimnazije u Cetinju, Zemljodjelske škole u Podgorici, Dječjeg vrtića na Cetinju, ženske radničke škole kneginje Jolande na Cetinju i u Podgorici, kao i gimnazije u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Pljevljima, Peći i Učiteljske škole u Peći.

Izložba će biti otvorena i dostupna studentima, saradnicima i profesorima do kraja juna 2024. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.