Takmičenje iz sociologije učenika srednjih škola




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U organizaciji Društva sociologa Crne Gore, Filozofskog fakulteta, Instituta za sociologiju i psihologiju i Studijskog programa za sociologiju 16. aprila 2018. godine na Filozofskom fakultetu je održano Četvrto takmičenje iz sociologije za učenike/ce srednjih škola iz Crne Gore, na temu “Mladi i nasilje”.

Takmičenje je otvorio dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr Goran Barović, dok su se prisutnima obratili Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, ombudsman Šućko Baković i predstavnik Zavoda za školstvo i Ministarstva prosvjete Rade Keković, koji su istakli značaj sociologije i socioloških istraživanja za crnogorsko društvo, kao i značaj pristupa mladih temi nasilja.

Paralelno sa takmičenjem, u holu Fakulteta se održao Mini sajam sociološke knjige na kojem su predstavljena izdanja Instituta za sociologiju i psihologiju i Filozofskog fakulteta.

Takmičenje se odvijalo u dvije faze. Izrada pisanog rada na temu „Mladi i nasilje“ je bila prva faza, koja je bila eliminaciona i na osnovu toga su se takmičari plasirali u finale, gdje su usmeno branili svoj rad pred javnošću. Prijavljenih takmičara je bilo 89, iz 14 crnogorskih opština i iz 17 srednjih škola. U finale se plasiralo 13 takmičara čiji su radovi ocijenjeni kao najbolji.

Takmičari su na usmenom ispitu pokazali izuzetnu elokventnost, kao i visok stepen poznavanja sociološke problematike i kritičkog pristupa zadatoj temi. Oni su se bavili različitim tipovima nasilja, poput vršnjačkog, porodičnog, sportskog, obrazovnog, internet, religijskog, političkog,  pravnog i dr, kroz teorijsko-istraživački pristup. U okviru radova su se takođe bavili i načinima prevencije i postupanja u slučajevima nasilja.  

U veoma jakoj konkurenciji, prvo mjesto je osvojio Marko Milikić, iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović“ iz Podgorice.  Drugo mjesto pripalo je Đorđiju Raduloviću iz JU Gimnazija, Cetinje. Treće mjesto je zauzeo Luka Reković iz JU SMŠ „Mladost“ , Tivat.  Prvoplasirani je nagrađen tablet uređajem i novčanom nagradom u iznosu od  200 €. Druga nagrada je iznosila 150 € treća nagrada 100 €. Svi učesnici i njihovi mentori su dobili poklon pakete knjiga.

Filozofski fakultet Nikšić, Zavod za školstvo, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Ombudsman, Crnogorska komercijalna banka, Matica crnogorska i Matica srpska, Podgorica su obezbijedili nagrade za takmičare.

Na sajtu Filozofskog fakulteta Nikšić i stranici Studijskog programa za sociologiju http://www.ff.ucg.ac.me/ od sjutra će se moći preuzeti radovi koji su ocijenjeni kao najbolji.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.