Učesnici međunarodne konferencije Green Room Sessions 2018 studentima Filozofskog fakulteta predstavili sopstvena iskustva iz Irana, Nepala i Australije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore eminentni profesori Abdulvahed Khaledi sa Univerziteta Tarbiat Modares i Feryal Varasteh sa Gorganskog univerziteta za poljoprivredne nauke i prirodne resurse, studentima Filozofskog fakulteta predstavili su svoju svoju zemlju, Iran, mali kontinent, opisujući svoju geografiju i prirodu, klimu, istoriju, kulturu i umjetnost, govorili o svom gradu Teheranu, dali glavne informacije o tamošnjem sistemu obrazovanja i nauke. Ovom aktivnošću završena je međunarodna Green Room Sessions 2018 GEA konferencija.

Prethodne sedmice, na istom mjestu, u istoj organizaciji, Devraj Chalise, istraživač sa New England Univerziteta iz Australije, i Duško Vujačić sa Univerziteta Crne Gore predstavili su svoja iskustva iz oblasti rukovođenjme prirodnim resursima u Nepalu, sa posebnim osvrtom na uporedno korišćenje metoda razvijenih u Crnoj Gori i Sjednjenim Američkim Državama.

Ideja Međunarodne konferencije Green Room Sessions je bila da okupi poznavaoce i stručnjake iz oblasti geografije, ekologije, ekonomije i agronomije i ukaže na njihovu međusobnu povezanost koja utiče na razvoj društva. Za sedam dana trajanja Konferencije, Crnu Goru je posjetilo 180 naučnika iz cijelog svijeta. Diskutovalo se o problemima koji se tiču životne sredine, geonauka, degradacije zemljišta, ruralnog razvoja i ruralne arhitekture, ali i o pitanjima biljne proizvodnje, zaštite bilja, genetičkih resursa, šumarstva. Želja je bila da se povežu nauka i praksa, istakao je dr Velibor Spalević, predsjednik Naučnog odbora Konferencije.

Konferencija ima veliki značaj jer je ostvarila vrata za saradnju na velikomm broju polja nauke i struke, pružila mogućnosti za razmjenu znanja i iskustva, kao i uspostavljanje novih kontakata, izjavio je dr Goran Škatarić, rukovodilac sekcije za ruralni razvoj i agroekonomiju.

Gosti, profesori Abdulvahed Khaledi i Feryal Varasteh su na kraju, izjavili da iz naše države nose samo lijepe utiske, te da su veoma toplo primljeni i da su zahvalni na izuzetnom gostoprimtvu svih kolega sa Univerziteta Crne Gore. Prezentacija u Nikšiću, na Filozofskom fakultetu je završena kratkim filmom o Iranu.

Pod okriljem Konferencije održane su, pored radnog dijela same Konferencije (1 i 2 novembra 2018.) serije predavanja i posjećena brojna kulturna dešavanja u Podgorici i Nikšiću, obavljene radne posjete Nacionalnom parku Skadarsko jezero, gradovima Tivat, Budva, Kotor, Nksić, Danilovgrad, Spuž i Skadar u Albaniji.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.