Mobilnost u okviru programa CEEPUS




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru međunarodnog programa CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) i mreže Pedagogija i andragogija u Srednjoj Evropi (PACE - Pedagogy and Andragogy in Central Europe), u toku akademske 2018/2019. godine realizovane su mobilnosti jednog profesora i tri studentkinje sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

U PACE mreži učestvuje 12 univerziteta iz Poljske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Studijski program za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću Univerziteta Crne Gore čiji je koordinator prof. dr Vučina Zorić.

Dr Vučina Zorić sa Studijskog programa za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću, bio je gostujući profesor na Studijskom programu za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (koordinator Doc. dr Biljana Lungulov) u periodu 09.02.-09.03.2019. godine, tokom kojeg je realizovao predavanja, konsultacije sa studentima master i doktorskih studija i sa profesorima (Jovana Milutinović, Biljana Lungulov, Zoroslav Spevak, Borka Malčić, itd.) razmatrao oblike buduće saradnje između studijskih programa.

Kaja Pšeničnik, studentkinja osnovnih studija Studijskog programa za pedagogiju i Studijskog programa za slovenački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mariboru, boravila je na Studijskom programu za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću u periodu 02.-25.02.2019. godine.

Patricija Sedminek, studentkinja postdiplomskih master studija Studijskog programa za pedagogiju i Studijskog programa za slovenački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mariboru, boravila je na Studijskom programu za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću u periodu 02.-01.03.2019. godine;

Tokom navedenih perioda Kaja Pšeničnik i Patricija Sedminek su pohađale nastavu na više studijskih programa, predstavljale studentima sistem obrazovanja u Sloveniji i istraživale brojna pedagoška pitanja i segmente sistema obrazovanja u Crnoj Gori uz posjete vrtićima, Inovacionom preduzetničkom centru Tehnopolis u Nikšiću, itd.

Nikolina Adžić, studentkinja osnovnih studija Studijskog programa za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću, boravila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Mariboru (koordinator prof. dr Edvard Protner) u periodu 09.2018 - 24.02.2019. godine, tokom kojeg je pohađala nastavu, polagala ispite i učestvovala u brojnim aktivnostima na studijskom programu;

Potencijalne mobilnosti su odobrene i za sledeću akademsku godinu, pa se nadamo da će veći broj naših studenata podnijeti prijave i dobiti jednomjesečne i jednosemestralne stipendije, tj. priliku da besplatno studiraju, odnosno pohađaju nastavu, istražuju, polažu ispite koji će im po povratku biti priznati.

Na taj način studenti mogu da obogate sveukupna životna iskustva na inostranim univerzitetima, a sve to uz obezbijeđen smještaj, određeni novčani iznos u zavisnosti od države, te povlašćene cijene ishrane i prevoza.

Zainteresovani studenti do 15.06.2019. godine mogu podnijeti prijave za mobilnost u zimskom semestru, a do 31.10.2019. godine za ljetnji semestar akademske 2019/20. godine na https://www.ceepus.info/public/network/network.aspx#nbb

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.