Otvorena XVI škola speleologije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U organizaciji Studijskog programa za geografiju, Filozofskog fakulteta i Speleološkog društva Nikšić, svečano je juče  otvorena XVI Škola speleologije.

Predsjednik speleološkog društva i dekan Fakulteta prof. dr Goran Barović poželio je dobrodošlicu novim članovima i naglasio da je više od sto polaznika je do sada uspješno savladalo program ove škole.

Većinom su to studenti geografije, jer na taj način mogu da prošire i prodube svoje znanje stečeno tokom studija, ali je naravno, bila otvorena i za druge zainteresovane ljubitelje prirode.  

Otvaranje škole je pozdravila potpredsjednica Skupštine opštine Nikšić Sonja Nikčević, prepoznata kao istaknuti turistički radnik, kako Nikšića tako i Crne Gore.

Ona je istakla da nije samo znanje potrebno i dovoljno nego i velika hrabrost, jer je ovo specifična oblast i naučno važna, ali i nešto što će moći da doprinese valorizaciji potencijala Crne Gore.

Jedan od partnera koji sa Spleološkim društvom realizuje projekte je i Udruženje mladih sa hendikepom ispred kojeg je otvaranje škole pozdravio Dragan Tepačević.

On je istakao da je saradnja ove dvije organizacije dokaz i odličan primjer kako se na uspješan način utiče na socijalizaciju osoba sa invaliditetom  i njihovo uključivanje u  društvo, kao i jačanje njihovog samopouzdanja.

Ispred ranijih polaznika škole, otvaranje je pozdravila Pava Savićević i prenijela svoja pozitivna iskustva tokom obavljanja obuke u Crnoj Gori i Sloveniji.

Kako je najavljeno na otvaranju, škola se izvodi po Programu školovanja Speleološkog društva i izvodiće se iz dva dijela.

U prvom dijelu se na Filozofskom fakultetu izvodi teorijska nastava, dok se u drugom dijelu prelazi na poligone u Nikšićkom polju, koji se nalaze na Trebjesi, Budošu, Krupcu i Vidrovanu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.