Filozofski fakultet, 24.06.2019

Na Psihologiji obavezan prijemni ispit, na ostalim programima Filozofskog fakulteta rangiranjeFoto: Dejan Kalezić

Konkurs na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore  je otvoren za ukupno 315 budućih brucoša, i to na devet studijskih programa: Sociologija, Filozofija, Istorija, Geografija, Pedagogija, Predškolsko vaspitanje, Psihologija, Obrazovanje učitelja i Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku. 

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta doc. dr Rade Šarović navodi da za upis na većinu studijskih programa Filozofskog fakulteta prolaznost ima gimnazija i sve srednje četvorogodišnje stručne škole, a ukoliko kandidat ne dolazi iz date škole ne postoji mogućnost upisa.

“Na Studijskom programu Psihologija je obavezno polaganje prijemnog ispita kojImagei se polaže pismenim putem i sadrži polaganje tri testa: Opšte inteligencije, Mentalnih sposobnosti i Test znanja iz psihologije.  Za polaganje prva dva testa nije potrebna priprema, a za treći je potrebno znanje iz psihologije na nivou gimnazijskog udžbenika”, kazao je Šarović.  

Filozofski fakultet predstavlja najstariju i jednu od najkvalitetnijih jedinica UCG, te u skladu s tim, Šarović očekuje da će najbolji kandidati ispuniti propisanu kvotu.  

Budući brucoši se o svojim posebnim pitanjima mogu svakodnevno informisati u studentskoj službi Filozofskog fakulteta, koja će im dati prave informacije iz prve ruke.

Prodekan Šarović kaže da srednjoškolci najčešće postavljaju pitanja vezana za mobilnost studenata i mogućnost zaposlenja nakon završenih studija.

„Filozofski fakultet je povezan sa desetinom fakulteta širom svijeta, što omogućuje studentima ostvarivanje njihove želje za putovanjem i usavršavanjem. Samo preko programa Erasmus + desetina studenata iz Evrope je posjetilo naš Fakultet, dok je broj naših studenata na razmjeni iz godine u godinu u porastu“, navodi prodekan Šarović.

Kada je riječ o tržištu rada Šarović je kazao da je situacija više nego ohrabrujuća.

"Većina naših kolega vrlo lako nalazi posao u struci, prije svega zbog  širine spektra obuke  koju naši studijski programi nude. Primjera radi, samo sa studijskog programa sociologija, budući kadnidat može obavljati pet različitih, vrlo traženih zanimanja“.

Filozofski fakultetet je studentima, navodi Šarović,   obezbijedio renomirane stručnjake iz naše države i regiona, što svakako podiže kvalitet nastavnog procesa na jedan značajno veći nivo. Takođe, većina slušaonica i učionica, ima savremena nastavna sredstva i pomagala, te se nastava izvodi prema najvećim evropskim standardima.

„Moram naglasiti značaj terenskog i praktičnog  rada koji našim studentima obezbjeđuje,  kvalitetan spoj teorijskih znanja koja stiču i praktičnih aktivnosti koje ih nakon studiranja očekuju. Veliki broj partnera sa kojima sarađujemo, govori u prilog kvalitetu našeg nastavnog procesa“.

 

https://www.cdm.me/drustvo/na-filozofskom-fakultetu-315-mjesta-prijemni-ispit-obavezan-za-psihologiju/

https://fosmedia.me/infos/drustvo/na-psihologiji-obavezan-prijemni-ispit-na-ostalim-programima-filozofskog-fakulteta

https://volimpodgoricu.me/2019/06/24/315-slobodnih-mjesta-na-filozofskom-fakultetu-za-psihologiju-pijemni-obavezan/

http://www.antenam.net/drustvo/124374-na-psihologiji-obavezan-prijemni-ispit-na-ostalim-programima-filozofskog-rangiranje

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/244618/mjesta-za-315-buducih-brucosa.html

Broj posjeta : 2333