Dr Velibor Spalević: Održivo gazdovanje prirodnim resursima najbolja prevencija od požara




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Preuzeto iz Pobjede, 1. jul 2019. godine

Skoro čitava teritorija Crne Gore je u periodu jul-septembar na udaru toplog tropskog talasa, opasnom pojavom koja uzrokuje velike štete, generišući se kroz sekundarne opasnosti – požare. Područja sa ekstremno visokim indeksom ugroženosti od požara kod nas su primorske opštine Ulcinj, Bar, Budva, Kotor, Herceg Novi, Cetinje, a u centralanom regionu djelovi područja opština Nikšić, Danilovgrad i Podgorica. Požari su najučestaliji na otvorenom prostoru (požari niskog i visokog rastinja), stambenim i poslovnim objektima, saobraćajnim sredstvima, otpadima i deponijama.

Izuzetno visoke temperature u ljetnjim mjesecima povećavaju isparavanje, što dovodi do toga da atmosfera povlači više vlage iz zemljišta, a to uzrokuje dugotrajne suše. Klimatske promjene su dovele do ranijeg otapanja snijega, što ostavlja duži vremenski period za sušenje zemljišta prije sezone požara i veću podložnost ovih područja požarima. Klimatske promjene su povećale dužinu požarne sezone, veličinu spaljene površine i broj požara. To znači da kada se požari pojave, brže je njihovo širenje i spaljuju više prostora dok se kreću nepredvidivim putevima. Izlaze iz kontrole češće nego u prošlosti. Najveća opasnost za nastanak i širenje požara jesu zapuštene, travom i korovom obrasle površine. 

Šumski požari nisu nužno loši i mogu biti korisni za ekosisteme. Vatra je prirodan i koristan dio mnogih šumskih ekosistema, jer su neophodne da ekosistemi ostanu zdravi. Kada požar prođe obezbeđen je veći prostor za veća, zrelija stabla koja su otpornija na vatru. Međutim, promjene u klimatskim uslovima utiču na to da su ovi procesi skoro pa već sada postali nekontrolisani.

Indirektan efekat koji je uslovljen klimatskim promjenama, a utiče na pojave požara, su i epidemije štetočina koje uništavaju brojne biljne vrste, drveće. Štetočine čine šume podložnijim požarima. Utvrđeno je da su epidemije pojedinih štetočina uzrokovane klimatskim promjenama. Insekti sada drugačije reaguju u novonastalim klimatskim uslovima, koristeći prednosti duge ljetnje sezone koja im omogućava duže razmnožavanje i bržu reprodukciju. Možemo povezati te efekte sa toplijim klimatom analizom mjesta požarišta.

Pravilno gazdovanje šumama i prirodnim resursima je bitno kod preventive od požara. Ove akcije uključuju sanitaciju, prorjeđivanje i uklanjanje grana i otpada od drveta, a sve u cilju smanjenja količine zapaljive materije. Aktivnosti treba sprovoditi prema stepenu hitnosti što je diktirano fizičkim stanjem šume, prvenstveno uzimajući u obzir nivo rizika od paljenje i širenje požara. Zakonodavstvo može značajno podržati zaštitu od požara kroz uspostavljanje i striktno sprovođenje zakona i kaznenih politika vezano sa tim.


https://portalanalitika.me/clanak/338660/spalevic-pravilna-ispasa-kljucna-zastita-od-vatre


https://m.cdm.me/drustvo/pravilna-ispasa-kljucna-zastita-od-vatre/


https://espona.me/

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.