Filozofski fakultet, 03.04.2020

Video radionicama za predškolski uzrast studentkinje Univerziteta Crne Gore podržale kampanju "Ostani doma" 

Oko 50 studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, podržale su kampanju "Ostani doma" pokretanjem  Fejsbuk i Instagram stranica na kojima roditeljima predstavljaju svoje praktične ideje za edukativne igračke i aktivnosti za djecu predškolskog uzrasta.

Riječ je o studentinjama II i III godine Studijskog programa za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koje, uz podršku svojih profesora, kroz kratke video priloge,  savjetuju roditelje kako da na zabavan i kvalitetan način provedu vrijeme sa svojom djecom.

Ovu aktivnost, buduće vaspitačice realizuju u okviru metodičkih predmeta kod prof. dr Tatjane Novović, prof. dr Veselina Mićanovića, prof. dr Mirka Đukanovića i saradnice mr Marijane Blečić.

Šef Studijskog programa profesor Veselin Mićanović objašnjava da su ideje jednostavne jer je riječ o lako dostupnim materijala sa kojima većina domaćinstava raspolaže: papiri, makaze, sunđeri, bojice..., a od kojih, uz savjete studentkinja, roditelji mogu zajedno sa djecom napraviti igračke ili osmisliti kreativnu i edukativnu igricu. 

"Igračka i/ili aktivnost nema svoju  punu svrhu ukoliko nije usmjerena ka nekom od ciljeva", ističe profesor Mićanović.

Igračke i igre, kako i same studentkinje objašnjavaju u video tutorijalima, kod djece mogu razviti određene vještine, bilo u pogledu poboljšanja koordinacije pokreta, prepoznavanje boja, učenje oblika, ili razvijanja kreativnosti. 

Ove aktivnosti su, kako ističe profesor Mićanović, praktični su dio predmeta, u okviru kojih buduće vaspitačice, u normalnim okolnostima rada, više puta nedeljno obilaze lokalne vrtiće i realizuju aktivnosti sa djecom različitog predškolskog uzrasta, čime se i kroz praksu osposobljavaju za svoj budući poziv.

"U svim praktičnim aktivnostima one su u prilici da, pored realizacije uz pomoć saradnice Marijane Blečić i nas profesora, i osmisle ukupnu aktivnost, i da naprave određene igračke i manipulativne materijale koje će tom prilikom koristiti", objasnio je profesor Mićanović.

Predmeti u okviru kojih realizuju praksu su Metodički pristup kroz igru i stvaralaštvo, koji predaje prof. dr Tatjana Novović, potom dva predmeta koja predaje profesor Mićanović, a to su Stručno pedagoška praksa u predškolskoj ustanovi i Metodika usvajanja početnih matematičkih pojmova II, kao i  Metodika upoznavanje prirode, koju predaje prof. dr Mirko Đukanović, sa saradnicom mr Marijanom Blečić na ovim predmetima.

"Svi smo ponosni zbog njihovog velikog odziva i zadovoljni idejama koje nam šalju iz raznih gradova Crne Gore. Kreatvnih ideja nije falilo ni do sada - što je samo jedan od kvaliteta dobrog vaspitača, a mi ih učimo i osposobljavamo i u tom dijelu. Ovo je još jedna potvrda da ćemo u budućnosti imati samo najbolje profesionalce, a rani razvoj to i zahtijeva" - rekao je prof. Mićanović.

Prema riječima profesora Mićanovića, nije prvi put, za studentkinje ovog studijskog programa i njihove profsore, da budu uključeni u aktivnosti društvenoodgovornog karaktera.

U prethodnom periodu, dodaje on, studentkinje su, uz mentorsku podršku nastavnog osoblja, bile volonterke kampanje Svi u vrtić, UNICEF-a i Ministarstva prosvjete, ali i mnogih drugih humanitarnih akcija, kao što je obezbjeđivanje novogodišnjih paketića za romsku djecu, podrška u učenju u osnovnim školama i slično, u čemu im je podršku obezbijedio i NVO Pedagoški centar Crne Gore, na čelu sa prof. dr Biljanom Maslovarić.

 

Video tutorijali studentkinja su dostupni i u videu u nastavku:

 

Medijske objave:

https://volimpodgoricu.me/2020/04/03/studenti-za-djecu-odrzavaju-video-radionice-za-malisane-video/

https://www.onogost.me/drustvo/video-radionicama-za-predskolski-uzrast-studentkinje-filozofskog-fakulteta-podrzale-kampanju

https://www.antenam.net/drustvo/154192-studentkinje-ucg-na-kreativan-nacin-podrzale-kampanju-ostanidoma

https://fosmedia.me/infos/drustvo/video-radionicama-za-predskolce-studentkinje-ucg-podrzale-kampanju-ostani-doma

https://www.roditelji.me/blog/2020/04/03/ostanidoma-video-radionice-za-predskolski-uzrast/

 

Broj posjeta : 1597