Filozofski fakultet, 10.07.2020

Na studijskom programu Psihologija mjesta popunjena u prvom upisnom rokuX

Na Psihologiji je popunjeno svih 30 mjesta raspisanih u I roku Konkursa za upis u I godinu studija u studijskoj 2020/21. godini, saopštili su sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Za upis se prijavio 81 kandidat, a na rang listi, uz položeni prijemni ispit, u prvih 30, primljeni su odlični đaci.     

„Trenutna situacija karantinskog života i naglašena strepnja za vlastito i zdravlje drugih nisu obeshrabrile kandidate/tkinje zainteresovane da upišu psihologiju već ih je, naprotiv, na konkretnom primjeru opšte uznemirenosti sve učvrstilo u uvjerenju da je ovo zanimanje koja će im obezbjediti široku profesionalnu ostvarenost“, smatra rukovodilac ovog studijskog  programa Jelena Mašnić.

Ne samo kada je riječ o krizama koje tektonski remete život pojedinca i zajednice, dodaje ona,  nego i onim koje preventivno podstiču mentalnu higijenu, intelektualnu kondiciju, socijalnu i emocionalnu zrelost, pa tako utiču i na fizičko zdravlje i zdravlje u kulturi jedne zajednice.

"U zdravom tijelu može biti zdrav duh, ali ako duh nije zdrav tijelo će zasigurno oboljeti. Image O tome svjedoči veliki broj oboljenja, preko 80%,  koja su posljedica psihološke neravnoteže”, objašnjava Mašnić.

Da su generacije koje stasavaju veoma svjesne važnosti ovih tema, smatra Mašnić, govori i činjenica da se, svake godine, makar pola godine prije rokova, veliki broj kandidata/tkinja obraća upravi Studijskog programa za konsultacije oko pripreme prijemnog ispita.

„Tako je i ove godine zainteresovanost premašila očekivanu, a na spisku za rangiranje prosječnog uspjeha iz srednje škole nižu se visoki skorovi. Ti rezultati su, za ovu grupu prijavljenih, očito bili legitimna referenca uspješnosti, jer su kandidati/tkinje savladali i zadatke na prijemnom ispitu. Svakako da velikoj zainteresovanosti doprinosi to što su studije dobile finansiranje iz nacionalnog budžeta“, navodi Mašnić.

Svim kandidatima koji su polagali ispit uputstva su data precizno i usmenim putem, i na testu u pisanoj formi.

„Budući da smo nekoliko dana prije datuma realizacije ispita znali tačan broj prijavljenih, a koji je značajno premašivao broj koji je predviđen konkursom za upis, imali smo dovoljno vremena da pripremimo prostorije, materijale i obučimo saradnice kako da daju uputstva, te vrše kontrolu uslova tokom ispitivanja. Kandidatima/kandidatkinjama je na vrijeme najavljeno da moraju poštovati mjere NKT-a, da je neophodno da ponesu identifikacioni dokument i naročito da vode računa o ponašanju tokom ispitne procedure. Svi su poštovali pravila, tako da je posao realizovan u ugodnoj akademskoj atmosferi, a što je, vjerujemo, uticalo da se umanji ispitna anksioznost. Izdvojili bismo samo da se četvoro kandidata nije pojavilo na ispitu“, kazala je Mašnić.

Kada je riječ o kandidatima/kandidatkinjama ispod crte, Mašnić kaže da je nezahvalno dijeliti savjete i ističe žaljenje što nisu u mogućnosti da prime sve zainteresovane koji su položili prijemni.

„Nesvakidašnja okolnost sa zatvorenim graničnim prelazima sa susjednim državama, za sada, je onemogućila sve da svoju šansu potraže na fakultetima u regionu, sa kojima ostvarujemo dugogodišnju saradnju i razmjene studenata, te sa kojih dolazi veći broj profesora/ica koji sarađuju sa Studijskim programu za psihologiju. Ono što zasigurno možemo reći je da dok postoji volja i ljubav prema psihologiji naći će se i adekvatni načini da ona traje“, zaključuje ona.

 

Rang liste i obavještenje o upisu kandidata dostupne su na linku: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1275/objava/83063-konacne-rang-liste-i-obavjestenje-o-upisu-kandidata-prijavljenih-na-konkurs-za-upis-na-prvu-godinu-studija-prvi-upisni-rok-jul-2020-godine 

 

Medijske objave:
https://fosmedia.me/infos/drustvo/veliko-interesovanje-za-upis-na-psihologiju-popunjena-sva-mjesta-u-prvom-krugu

https://m.cdm.me/drustvo/na-psihologiji-mjesta-popunjena-u-prvom-upisnom-roku/

https://www.portalanalitika.me/clanak/za-studije-psilogije-vise-nema-mjesta

https://www.standard.co.me/drustvo/na-psihologiji-mjesta-popunjena-u-prvom-upisnom-roku/

https://www.aktuelno.me/crna-gora/na-psihologiji-mjesta-popunjena-u-prvom-upisnom-roku/

 

Broj posjeta : 1506