Studijski program za Geografiju: Posjeta Građevinskom fakultetu u Beogradu u okviru bilateralnog projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U cilju realizacije projekta ''Kreiranje geoprostorne baze podataka potencijalne solarne insolacije za teritoriju Crne Gore'' u okviru bilateralne naučnoistraživačke saradnje između Crne Gore i Republike Srbije za period 2019–2020, doc. dr Dragan Burić sa Studijskog programa za geografiju, Filozofskog fakulteta UCG, bio je u radnoj posjeti Odseku za geodeziju i geoinformatiku Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 17. i 18. oktobra 2020. godine.  

Tokom radne posjete, prof. Dragan Burić, kao rukovodilac projekta iz Crne Gore, sastao se sa dijelom članova istraživačkog tima iz Republike Srbije: prof. dr Branislav Bajat (rukovodilac projekta iz Republike Srbije, Građevinski fakultet) i prof. dr Jelena Luković (Geografski fakultet). Na sastanku je detaljno razmatran i pregledan urađeni dio posla i konstatovano je da se dinamika preuzetih obaveza i zadataka realizuje po  planu.

Solarna energija se sve više koristi u svijetu, jer je u pitanju obnovljivi i čist izvor energije. Primjera radi, Njemačka godišnje primi oko 1050 kWh/m2 energije Sunca i taj potencijal sve se više koristi. Međutim, ovaj vid energije u mediteranskoj Crnoj Gori nedovoljno je iskorišćen, a potencijala itekako ima. Na toritoriji Crne Gore prosječna energija sunčevog zračenja je oko 1500 kWh/m2 godišnje, što je oko 40% više od evropskog prosjeka.

Za potrebe projekta, kao input korišćeni su podaci potencijalne insolacije za Crnu Goru, koji su dostupni u okviru globalne mreže. Na bazi tih podataka cilj je bio formirati geoprostornu bazu podataka sunčevog zračenja (direktno + difuzno zračenje = totalna radijacija) za cijelu teritoriju Crne Gore – na mjesečnom i godišnjem nivou. Takođe, cilj je da rezultati projekta budu dostupni široj naučnoj i stručnoj javnosti. U vezi s tim, urađen je klimatski WEB geoportal gdje su prikazani preliminarni rezultati u vidu tematskih karti visoke rezolucije – u gridovima 25x25 m (http://osgl.grf.bg.ac.rs/en/materials/insolation_mne/). Kako bi rezultati projekta imali praktični značaj, baza podataka urađena je u standardnim GIS formatima, kako bi mogla da se kombinuje sa drugim prostornim podacima i time bila od koristi za stručnjake različitih profila i donosioce strateških odluka. Ostalo je da se verifikuju dobijeni rezultati i to će biti završna faza projekta, koja će se realizovati do kraja tekuće godine. 

Generalno, Crna Gora ima dobar potencijal za korišćenje energije Sunca, kako za zagrijavanje vode tako i za dobijanje električne energije. TAJ POTENCIJAL TREBA ISKORISTITI!

Istraživački tim iz Crne Gore: Doc. dr Dragan Burić (rukovodilac projekta), Prof. dr Miroslav Doderović, Prof. dr Goran Barović, Dr Duško Vujačić, Mr Ljubomir Popović i Mr Mileva Brajušković.

Istraživački tim iz Republike Srbije: Prof. dr Branislav Bajat (rukovodilac projekta), Prof. dr Milan Kilibarda, Prof. dr Jelena Luković, Mr Ognjen Antonijević, Mr Aleksandar Sekulić i Mr Dejan Drobnjak.

 

Doc. dr Dragan Burić

 

 

 

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.