Antropologija na platnu – Tijelo i kontekst “Alterità Arte e Antropologia”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prof. dr Lidija Vujačić je učestvovala na konferenciji “Alterità Arte e Antropologia” u Italiji koja je održana 22. oktobra 2020. godine gdje je predstavila svoje slike iz ciklusa “Antropologija na platnu – Tijelo i kontest” i izložila antropološko tumačenje odnosa ove naučne discipline i umjetnosti kao antropološkog “medija”.

Kroz interdisciplinarnu povezanost antropologije i umjenosti na konferenciji "Alterità Arte e Antropologia" koja je održana 22.oktobra 2020. godine on line, raspravljalo se o brojnim složenim pitanjima koliko se može saznati iz susreta umjetnosti, antropologije i prirode, koje su granice biocentrizama, koliko simboličko predstavljanje stvarnosti može biti istraživački utemeljeno i društveno angažovano, dokle sežu semantički prostori umjetničkog predstavljanja stvarnosti, komunikacija simbolima, mitovima, ritualima  itd. Na konferenciji su učestvovale: Tiziana i Isabella Pers, vizualne umjetnice i osnivači RAVE East Village Residency predstavljajući svoj metaprojekat, a koji je postao važna platforma za raspravu o savremenoj umjetnosti i životinjskom pitanju, kombinujući istraživačko iskustvo u izražajnim oblicima i uključujući interdisciplinarne refleksije, od arhitekture do antropologije, Franca Tamisari, profesorica kulturne antropologije sa Odsjeka za humanističke nauke Univerzziteta  Ca 'Foscari u Veneciji, s prilogom “Obred, umjetnost i antropologija: načini i kako ih učiniti vidljivim” i  prof. dr Lidija Vujačić, profesorica antropologije popularne kulture sa Univerziteta Crne Gore i umjetnica koja se predstavila sa svojim radovima iz ciklusa Antropologija na platnu - Tijelo i kontekst i antropološkim tumačenjem odnosa između umjetnosti i nauke. Konferenciju je vodio Nicola Strizzolo, profesor sociologije kulturnih i komunikacijskih procesa sa Univerziteta u Udinama.

Konferenciju/vebinar su organizovali APS East Village za projekt RAVE East Village Artist Residency, Odjeljenje za za humanističke nauke Univerziteta Ca 'Foscari u Veneciji i Odjeljenje za jezike i književnosti Univerziteta u Udinama, uz podršku autonomne regije Furlanija-Julijska krajina.

 

https://friulisera.it/uniud-alterita-arte-e-antropologia-conferenza-universitaria-tra-italia-e-montenegro/

https://segnonline.it/events/alterita-arte-e-antropologia/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.