Sportski uspjeh profesora Filozofskog fakulteta u Nikšiću




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Učešće na 62. izdanju atletske trke Oslobođenje Podgorice – Memorijal „Veliša Mugoša“, doc. dr Dušan Krcunović sa Studijskog programa za filosofiju završio je velikim uspjehom osvojivši prvo mjesto u kategoriji veterana (50-60). Trka na 5000m održana je na brdu Gorica, na kružnoj stazi dužine 600m i u jakoj konkurenciji atletičara iz cijele države koji su željeli da završe što boljim rezultatom takmičarsku godinu kojom je zavladala nekrunisana kaljica – virus COVID-19.

Nakon taktičkog nadmudrivanja sa svojim direktnim konkurentima i starim i iskusnim rivalima u prva četiri kruga, profesor Krcunović je preuzeo inicijativu i putem samokontrole održavao sigurnu prednost sve do posednjeg devetog, „danteovskog“ kruga „pakla“ – mentalno i fizički izuzetno zahtjevne trkačke staze. Treba reći da sâmo učešće na ovom atletskom nadmetanju predstavlja stvar prestiža, ali i posebnu emociju, budući da se radi o najstarijoj sportskoj manifestaciji u Crnoj Gori posvećenoj Veliši Mugoši, koji je 50-ih godina 20. vijeka tokom studija filozofije i geografije na Univerzitetu u Beogradu bilježio vrhunske rezultate u jugoslovenskoj i svjetskoj atletici.

Učešće i trijumf profesora Krcunovića na Memorijalu „Veliša Mugoša“ predstavlja, kako dodatnu afirmaciju nikšićkog Filozofskog fakulteta tako i svjedočanstvo o mogućnosti i neophodnosti harmonizacije akademskih obaveza i sportskog duha agonizma, koji su na svojstven način združeni u životnom idealu klasične helenske, ali i evropske intelektu­alne kulture i društva.  Inače, Krcunović je nedavno osvojio prvo mjesto na državnom prvenstvu u krosu, u februaru je osvojio prvo mjesto na međuna­rodnoj trci „Novska skalinada“, u januaru drugo mjesto na „Podgoričkoj desetki“ i peto mjesto na Splitskom polumaratonu u martu ove godine.

Ali, atletika je „kraljica sportova“ kao „filosofija“ među sportskim disciplinama, zato što motivacija za nju nije samo borba za plasman već jedinstven osjećaj slobode duha koji pruža trčanje.

Po svoj prilici, ovaj sportski uspjeh ne dolazi slučajno sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.