Milena Jovićević i Maja Šofranac na međunarodnoj izložbi "Žena o ženi"




Milena Jovićević i Maja Šofranac na međunarodnoj izložbi "Žena o ženi"

Međunarodna izložba Žena o ženi, uvod u projekat Rise of women otvorena je 10. januara u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti u Beogradu i za javnost je dostupna do 25. januara.

Umjetnice koje predstavljaju Crnu Goru, po izboru selektorke Nele Gligorijević su: Anka Gardašević, Gordana Kuč, Jovana Vujanović, Maja Šofranac i Milena Jovićević. Selektorka iz Srbije Biljana Jotić odabrala je umjetnice: Anđelu Grabež, Gordanu Belić, Leonoru Vekić, Nataliju Miladinović, Vesnu Vesić, izbor hrvatske selektorke Sonje Švec Španjol su: Ivana Bajcer, Mirela Blažević, Marina Ćorić, Lena Kramarić i Mateja Rusak.

Selektorka Shqipe Mehmeti iz Sjeverne Makedonije je izdvojila umjetnice: Anu Lazarevsku, Hristinu Zafirovsku, Mariju Miloševsku i Tanju Balaq, dok je Anamarija Stibilj Šajn, selektorka iz Slovenije, izabrala umjetnice: Anju Kranjc, Lonu Verlich, Metu Šolar, Teju Tegelj i Uršu Toman.


“Inicijalno, projekat se razvio iz koncepta postavke/ izložbe Žena o ženi kojim prezentujemo pet nacionalnih selekcija zemalja zapadnog Balkana, odnosno pet kustoskinja- selektorki i 25 vizuelnih umjetnica. Crnogorska publika će biti u prilici da posjeti ovu izložbu od 10. do 25. februara u Podgorici, mart je rezervisan za Zagreb, a zatim slijede Ljubljana i Skoplje. Ovo je samo uvod u dvogodišnji projekat koji ćemo sprovoditi, a podrazumijeva predavanja, radionice, istraživanje, selekcije mlađih umjetnica zapadnog Balkana i njihovu prezentaciju u EU gallery u Strazburu, zatim brojne publikacije, dokumentarnu seriju ‘Rise of women in culture in Western Balkans’ i VR galeriju”, objasnila je Nela Gligorović.


“Crnogorska selekcija je prilično obojena snagom individue, konkretno žene. Indvidualizam oslobođen senzibiliteta putene tjelesnosti, već prezentacija novog subjekta. Specifične manifestacije slobode, otvorenost za saradnju i posvećenost jesu kvaliteti rada i djela selektovanih umjetnica. Umjetnice su fokusirane na istraživanje, empirijski pristup i preispitivanje modusa i odnosa društvenih konstrukata, pasivne opresije/ lične i kolektivne, latentnu mrežu patrijarhata”, ističe Gligorovićeva.


“U skladu sa savremenim trendovima i novim medijima umjetnice se izražavaju na jedinstven način u različitim medijima, od slike i crteža, preko fotografije i skulpture, skulptoralne instalacije, video radova do performansa. Heterogenost vizuelnog izraza neizbježna je pojava savremenog doba, kao i raznolikost medija u kojima ili kojima se
izražava. Pored medija, različitost je takođe vidljiva i u različitim pristupima ženskim identitetima u savremenoj umjetnosti, od oblika i tjelesnosti, kroz apstrakciju, do feminističkih umjetničkih praksi. Ova izložba na neki način daje odgovor na mapiranje identiteta žene u savremenoj vizuelnoj umjetnosti”, navode organizatori.

Izložba predstavlja uvod u međunarodni projekat “Rise Of Women in culture in Western Balkans” (Razvoj žena u kulturama zapadnog Balkana), a okuplja više od 20 ženskih vizuelnih umjetnica iz regiona zapadnog Balkana, sa teritorije Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

U realizaciji projekta učestvuju organizacije iz Srbije (Fenomena i BeoArt Contemporary), Crne Gore (nevladina organizacija SPES), Slovenije (Lokarjeva galerija), Hrvatske (Udruga Prizma) i Sjeverne Makedonije (SENSUS).


Projekat je podržala Evropske unija kroz program “Kreativna Evropa”, a koji je nastao iz potrebe za afirmacijom i prezentacijom savremenih praksi vizuelnih umjetnica, kustoskinja i radnica u kulturi zapadnog Balkana, te kao takav razvija i prelazi granice sektora, države i regije, dodaje Gligorovićeva.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.