Radovi profesorice Vesne Bošković na međunarodnim izložbama u Hrvatskoj i Italiji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Profesorica Fakulteta likovnih umjetnosti Vesna Bošković je učesnik dvije međunarodne izložbe u Hrvatskoj. U pitanju je izložba u Zagrebu “FULL COLLOR” na kojoj se predstavila digital printom “Sinhronicitet” za koji je dobila plaketu za izvrsnost, koja je treća u podijeljenim kategorijama posle zlatne i srebrne plakete. Profesorica se predstavila i svojim radom i na izložbi “5. Međunarodno trijenale autoportreta” u Galeriji Price u Samoboru.

„ZAGREB FULL COLOR je međunarodna izložba digitalnih otisaka, koja obilježava Međunarodni dan boja i Evropskog dana kreativnosti. Umjetnici iz 10 država je uzelo učešće: iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Italije, Kanade, Kosova, SAD, Singapura i Slovenije. Radovi selektovani od strane žirija se mogu vidjeti od 21. marta do 21. aprila 2021. god. Autor izložbe Hanibal Salvaro je naveo sljedeće: „Izložba ZAGREB FULL COLOR istovremeno ukazuje kako Zagreb i Hrvatska jesu dobri domaćini, kao i važno evropsko izložbeno odredišta suvremene umjetnost. Na taj je način Hrvatska dobila još jednu
međunarodnu tradicionalnu izložbu koja će nas svake godine 21. ožujka podsjećati na mogućnosti vizualnog izražavanja u bojama“.

Izložba 5. MEĐUNARODNOG TRIJENALA AUTOPORTRETA ove godine nosi naziv “Ja – izmedju zbilje i imaginacije” otvorena je 9. aprila u Galeriji Prica / Samobor. Autor izložbe je istoričar umjetnosti i likovni kritičar Nikola Albanaze. Izložba 5. Međunarodni trijenale autoportreta „Ja – između zbilje i imaginacije“ slijedi zacrtan put koji je prepoznat u umjetničkom svijetu svojim tradicionalnim održavanjem svake tri godine. Do sada su realizirana četiri izdanja te žirirane izložbe i to 2008/09., 2011/12., 2014. i 2017. godine. “Ideja izložbe postavljena je prilikom realizacije prvog trijenala kada je autor izložbe bio istoričar umjetnosti Guido Quien koji je na neki način „udario temelje“ i čvrsto polazište ovom projektu, a sa istim ciljem su to nastavile razvijati likovne kritičarkeVišnja Slavica Gabout, Branka Hlevnjaki Sonja Švec Španjol, prilikom čega su svi argumentirano elaborirali činjenice koje opravdavaju održavanje trijenala i njegov daljnji kontinuitet.

Ovo peto izdanje trijenala nosi međunarodni karakter stoga se na poziv odazvalo 385 umjetnika sa 676 prijavljenih radova od kojih je stručni žiri u sastavu Nikola Albaneže i Nikolina Šimunović za izlaganje odabrao 81 radova za predstavljanje na ovoj trijenalnoj manifestaciji. Izlažu umjetnici iz svih dijelova Hrvatske kao i Slovenije, Italije, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kanade.

Iz uvodnog teksta predgovora autor izložbe Nikola Albaneže kaže „U potrazi za temom, kao i u odabiru motiva koje će prikazati, pred likovnim je umjetnicima neizmjerno polje mogućnosti. Napose od kada ne postoji implicitan, od akademskoga autoriteta nametnut, popis što je u vrijednosnom smislu dopustivi sadržaj.  Međutim, i ta neizmjernost – promatrana uvijek s pozicije svakoga pojedinca - dijeli se nasamo dva skupa; s jedne je strane sve ono što ga okružuje, s druge on sam; ono „ja“ koje doživljuje svijet. A ono što ga okružuje je svijet shvaćen u svim svojim razinama: materijalnoj i duhovnoj, zbiljskoj (faktografskoj) i imaginarnoj (fikcionalnoj), prezentnoj i memorijskoj, mitskoj, razinama dohvatljivim oku i ruci ili samo mašti, inače nedostižnim itd; svijet koji se svakome otkriva na samo njemu svojstven, dakle, na jedinstven način. Zajedničko je, pak, nastojanje na spoznavanju i, možda, jedinstvu oba spomenuta dijela. Pogled je pri tom tek jedan, ali iznimno važan osjet na tom putu. “Istakao je autor izlozbe Nikola Albanaze.

Izlozba je obilovala razlicitostima umjetnickih izrazavanja, od video radova, instalacija, fotografija, skulptura modernistickog duha, digital printova do klasicnijih formi. Za video rad profesorice Vesne Boskovic, kritičar Asamblaz naveo je u katalogu izlozbe: “Različiti su po izvedbi, ali slični po nelagodi koju izazivaju: klaustrofobiju i tjeskobnost u Kvadriranju osobnosti Gorana Kujundžića te ambivalentnu neudobnost kojom se nudi stolac presječen kockom u složenoj simbolici videa “Stvarno i moguće” Vesne Bošković.“

Profesorica Vesna Bošković će izlagati u Veneciji u The Room Contemporary Art Space od 10. maja do 3. juna 2021. godine i na Palazzo Albrizzi-Capello od 11. maja do 3. juna 2021. godine. Video rad “Noć u Crnoj Gori” profesorice Vesne Bošković biće prikazan u okviru internacionalnog Salona savremene umjetnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.