Studenti FLU na međunarodnoj izložbi "GrafičaRi" u Rijeci




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Na Međunarodnoj izložbi grafika i knjiga umjetnika "GrafičaRi" u Rijeci, učestvovaće i studenti Fakulteta likovnih umjetnosti. Cilj izložbe jeste da promoviše savremenu grafiku u Hrvatskoj povezivajući mlade umjetnike iz cijelog svijeta. 

Ove godine žiri je od 635 pristiglih likovnih radova selektovao 119 autora iz 31 države svijeta. Mogućnost prijave na konkurs navedene izložbe imali su svi mladi stvaraoci do 40. godina, gdje su i se studenti FLU izborili za svoje mjesto. 

Crnu Goru na ovoj izložbi će predstavljati studenti FLU Aleksandra Drecun, Radisav Stijović i Ognjen Vujović koji su radom na predmetu Propusna i ravna štampa u saradnji sa prof. Vesnom Bošković došli do rešenja i samog izbora radova koji će se naći na izložbi. 

Kratke izjave i radovi studenata:

Aleksandra Drecun, digital print
"Rad koji je prošao kroz istraživanje digitalnog medija i njegove primjene zarad dobijanja likovnosti i savremene kompozicije, savremenog efekta za digital print. Rad posvećen razmišljanju u neodlučnom periodu, prostoru i bitnim odlukama", navodi Aleksandra Drecun. 

Radisav Stijović, sito štampa
"Tipografska prisjećanja putovanja u Litvaniju, je kratka autorska knjižna forma - zine, koja objedinjuje grafike, dobijene otiskivanjem različitih urbanih površina, te fotografičkim postupcima. Rad je nastao tokom studijskog boravka u Litvaniji, a produciran je u tehnici sito štampe, uokviru predmeta Propusna i ravna štampa.

Kroz uspostavljanje istaživačke metode, koja dokumentuje zatečeno stanje u urbanoj sredini, rad propituje semiotiku tipografskih fragmenata u javnom prostoru, te njihovu spekulativnu ulogu u interpretovanju istorije i urbanizma.", istakao je Radisav Stijović učesnik izložbe. 

Ognjen Vujović, sito štampa
Zadovoljstvo mi je što sam se našao u selekciji mladih umjetnika na izložbi "GraficaRi", što će sigurno biti podstrek da i u buduće  koristim mogućnosti grafike za realizaciju mojih ideja, rekao je treći učesnik izložbe, Ognjen Vujović. 


Izložba će biti otvorena u Rijeci, Galeriji "Kortil" u januaru 2022. god kada će biti poznati dobitnici Nagrada i priznanja. 

Publika će imati priliku da se upozna sa radovima mladih umjetnika iz zemalja: Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Indije, Srbije, Poljske, Litvanije, Ukrajine, Rumunije, Turske, Bugarske, Armenije, Makedonije, Vijetnama, Finske, Grčke, Pakistana, Nepala, Slovačke, Argentine, Norveške, Meksika, Njemačke, Bangladeša, Indonezije, Maroka, Gujarata, Holandije i Sjedinjenih Američkih Država.
 
 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.