FLUID Dizajn forum #09/2021




FLUID Dizajn forum #09/2021

Ovogodišnje izdanje FLUID dizajn foruma #09/2021 odvija se pod motom IGRA/PLAY, a biće održano od 1. do 7. novembra 2021.

Većina programa, osim otvaranja izložbi, biće realizovana online (putem Zoom platforme). Za komunikaciju sa učesnicima biće korišćena Slackplatforma (fluiddizajnforum.slack.com). Konferencijski dio – FLUID Lectures biće održan 2–7.11. 2021. (online), radionički dio – FLUID Workshop od 3–5.11.2021. (online), a programski segment FLUID Expo od 1–30.11.2021. U okviru njega biće ralizovano pet izložbi: četiri izložbe na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, čije otvaranje je zakazano za ponedjeljak 1.11.2021. u 12 sati. Internacionalna izložba plakata “AND NOW EAST”, internacionalna izložba plakata IGRA/PLAY, internacionalna izložba ilustracija IGRA/PLAY, kao i izložba prošlogodišnih dobitnika FLUID (ALIBI) AWARDS – Ahmeta Prošića iz Sarajeva i Stefana Bulatovića iz Podgorice. U utorak, 2.11.2021. u 12 sati, u Muzejima i galerijama Podgorice biće otvorena internacionalna izložba plakata TOLERANCIJA, koja se organizuje povodom Međunarodnog dana tolerancije.

 

Svečano otvaranje FLUID dizajn foruma zakazano je za ponedjeljak 1.11.2021. u 12 sati na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, gdje će biti otvorene pomenute izložbe i uručene  ovogodišnje FLUID nagrade. Nakon toga, u organizaciji Studentskog kulturnog centra i Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore biće organizovan FLUID Party za koji će biti zadužen DJ Plyst. Online otvaranje zakazano je utorak 2.11.2021. u 19 sati.

Period od 2-7. novembra rezervisan je za online predavanja. Prve konferencijske večeri, programski segment FLUID Lectures otvoriće književnik i kulturolog prof. dr Ratko Božović iz Beograda, a nakon njega svoj rad predstaviće Mia Roth Čerina i Tonči Čerina, arhitekte iz Zagreba, predavači na Arhitektnoskom Fakultetu u Zagrebu i voditelji studija roth&čerina. Narednih dana svoj rad će predstaviti i Wolfgang Fiel iConstantin Demner arhitekte i dizajneri iz Austrije, Ivan Perkov, Srđan Laterza, Sara Pavleković Preis, Ivica Mitović i Oleg Šuran dizajneri iz Hrvatske, Evan Raskob iz Velike Britanije, kao i Andrei Grosu iz Rumunije koji će predstaviti aktivnosti organizacije Local Design Cicrcle iz Bukurešta. Od domaćih učesnika imaćemo prilike da vidimo šta na temu IGRA/PLAY imaju da nam kažu Aleksandar Dlabač, kao i Rade i Mišo Vukčević iz Podgorice. Subotnje jutro rezervisano je za programski segment FLUID Young, u okviru koga će biti predstavljena društvena igra "Ne brigaj čoče", autorke Jadranke Simonović iz Podgorice, priručnik "Dnevnik čitanja", autora Miroslava Minića i Svetlane Jovetić Koprivice, kao i projektat M/D/F koji će predstavti Ana Matić i Maša Mušikić.

Pored programa koji je besplatan i otvoren za javnost, važan segment FLUID-a čine i studentske radionice. Ove godine biće organizovano šest radionica koje će okupiti preko 80 studenata iz Crne Gore i regiona. Voditelji radionica Mia Roth Čerina i Tonči Čerina (roth&čerina / AF, Zagreb), Aleksandar Jevtić (Beograd), Zdravko Delibašić (FLU Cetinje), Radovan Vukasović (Cetinje), Sanja Dević i Jefimija Kocić (FU Niš), Evan Raskob (Goldsmiths University of London, UK).

Ovogodišnji vizual potpisuje ilustrator i dizajner Srđa Dragović.

Organizatori FLUID dizajn foruma su Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje u partnerstvu sa NVU FLUX Cetinje i Arhitektonskim fakultetom Podgorica, a izvršni producent je MAS Trade-a sa Cetinja. Pokrovitelji su Univerzitet Crne Gore, Prijestonica Cetinje, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, a očekuje se podrška Ministarstva prosvejte, nauke, kulture i sporta, jer je ovogodišnji konkurs za sufunasiranje još u toku. Realizacija festivala ne bi bila moguća i bez drugih partnera i prijatelja od kojih izdvajamo: DAA Montenegro, Muzeji i galerije Podgorice, fondacija Tolerance inc, studio mirko ilić corp, Local Design Circle, Studentski parlament Univerziteta Crne Gore, Studenski kulturni centar, Puzzle, Designbox, Golbi print i Arhimed.

 

____

s poštovanjem

Ana Matić

koordinatorka FLUID-a

 

 

FLUID je koncipiran kao dizajn forum ‒ niz predavanja, panel diskusija, radionica i izložbi koji tokom trajanja festivala okupe poznate dizajnere, umjetnike, arhitekte i profesionalce iz različitih oblasti, kao i brojne studente iz regiona ‒ učesnike radionica. FLUID dizajn forum, osnovan 2013. godine, imao je već 8 izdanja koja su doživjela veliki uspjeh. Na njemu su do sada učestvovali brojni renomirani predstavnici regionalne i međunarodne dizajnerske i arhitektonske scene i studenti sa 28 fakulteta iz Crne Gore, regiona i svijeta. Festival se etablirao kao trenutno najprepoznatljiviji dizajnerski festival u regionu, i jedini takve vrste u Crnoj Gori.

 

Organizacioni tim čine nastavnici i saradnici Studijskog programa Grafički dizajn - Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje. Organizacija se realizuje kroz saradnju Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje i drugih partnera, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Univerziteta Crne Gore.

 

 

FLUID # 1 – 8 u brojevima

8 godina / 68 festivalskih dana / oko 881 učesnika / 184 predavača / 166 predavanja i prezentacija / 32 izložbe / 7 panela / 1 okrugli sto / 45 radionica / 17 sesija / 594 učesnika radionica – studenata sa 28 fakulteta iz regiona / preko 6700 posjetilaca

 

#01/2013 – Identitet grada / City Identity (Cetinje/Podgorica/Godinje)

#02/2014 – Grad i komunikacije / City and Communications (Cetinje/Podgorica)

#03/2015 – Turizam za kulturu / Kultura za turizam / Dizajn za oboje

Tourism for Culture / Culture for tourism / Design for both (Cetinje/Bar)

#04/2016 - MADE BY ME (Nikšić/Bar/Cetinje)

#05/2017 – Vidljivo / Visible (Podgorica/Cetinje)

#06/2018 – Kontaminacija / Contamination (Kotor/Cetinje)

#07/2019 – Pomjeranja / Shiftings (Cetinje/Tivat)

#08/2020 - Alibi (Cetinje/online)

#09/2021 – IGRA / PLAY (Cetinje/Podgorica/online)

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.