Učešće FLU profesora na 43. Crnogorskom likovnom salonu "13. novembar"




Učešće FLU profesora na 43. Crnogorskom likovnom salonu "13. novembar"

U Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju, u petak, 12. novembra  2021. godine u 19 časova, biće otvoren 43. Crnogorski likovni salon 13. novembar. Na otvaranju će govoriti gradonačelnik Prijestonice Cetinje mr Aleksandar Kašćelan i selektorka Salona mr Maša Vlaović.

Ovogodišnji Crnogorski likovni salon „13. novembar“ održava se pod nazivom „And…what  about tomorrow?/ I… što ćemo śutra?“. Postavka Salona usmjerena je ka savremenim umjetnicima različitih senzibiliteta, sa akcentom na nove medije i izvođačke prakse.

Pored selektovanih umjetnika iz regiona, radove na izložbi predstaviće i profesori sa Fakulteta likovnih umjetnosti - Univerzitet Crne Gore: prof Ratko Odalović, prof MIlena Jovićević, doc Maja Šofranac i doc Zdravko Delibašić.

Maša Vlaović, selektorka Salona, zapisala je u katalogu koji prati izložbu: ,,Pored crnogorskih umjetnika, uključili smo i umjetnike iz regiona, kako bismo postigli bogatstvo različitih pristupa i obnovili sjećanja na tradiciju salona koji je bio ,,revija” jugoslovenskog stvaralaštva i koji je njegovao princip zajedništva. Umjetnici su predstavili svoje stavove u kojima pozicioniraju radove u odnosu na svoj kulturni, politički ili ekonomski kontekst. Cilj izložbe je da stvorimo mogućnosti da slobodno izražavamo stavove i kritički razmatramo pitanja i nedoumice, koji čine prateće savremene procese u globalnoj eri“.

Naziv izložbe, kako je dodala, inspirisan je ključnim pitanjem koje se postavljalo u posljednjem periodu  - I... što ćemo śutra?, a koje nosi neizvjesnost u svim aspektima naše egzistencije.

Selektovani radovi predstavljaju reakcije i refleksije na društvena zbivanja uz nuđenje konstruktivnih odgovora. Ovom izložbom pokazali smo suprotstavljanje destrukciji i svim nazadnim principima, uz želju za uvođenjem reda i harmonije - kazala je Vlaović.  

Umjetnici koji predstvaljaju radove na ovogodišnjem Salonu su: Driton Selmani (Kosovo), Ivanka Prelević Vana (Crna Gora),  Jovana Vujović (Crna Gora), Maja Šofranac (Crna Gora), Milena Jovićević (Crna Gora), Milena Mijović Durutović (Crna Gora), Milena Živković (Crna Gora), Milica Janković (Crna Gora), Mladen Blažević (Crna Gora), Mladen Miljanović (Bosna i Hercegovina), Nikola Božović Kolja (Srbija), Ranko Đanković (Srbija), Ratko Odalović (Crna Gora), Sanja Latinović (Srbija), Vladislav Šćepanović (Srbija) i Zdravko Delibašić Beli (Crna Gora).

Organizatori Salona su Prijestonica Cetinje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.