IN MEMORIAM: Nikola Gvozdenović Gvozdo




IN MEMORIAM: Nikola Gvozdenović Gvozdo

UTEMELJIVAČ CRNOGORSKE LIKOVNE PEDAGOGIJE

19-tog decembra napustio nas je naš poštovani profesor, dragi kolega i prijatelj Nikola Gvozdenović Gvozdo. Naš dragi profesor Gvozdo, čovjek nepresušne radne i stvaralačke energije i neobičnog duha i temperamenta, svoj bogati kreativni  život velikim dijelom je posvetio utemeljenju i stasavanju naše institucije, njegujući i podržavajući brojne generacije mladih darovitih ljudi na njihovom putu umjetničkog stasavanja. Bio je inicijator, jedan od osnivača i prvi dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Svojim dugogodišnjim predanim pedagoškim radom, prvo na Pedagoškoj akademiji i Kulturološkom fakultetu, a potom na Fakultetu likovnih umjetnosti, Nikola Gvozdenović predstavlja ključnu figuru i jednog od utemeljivača likovne pedagogije u Crnoj Gori. Trajno ostaje uspomena na njegovu spartansku posvećenost radu u ateljeu, koju je njegovao i prenosio svojim studentima, očinski im ukazujući na sve one vrijednosti koje je smatrao svetim u stvaralačkom radu. Jednom prilikom je izjavio: "Srećan sam čovjek i najviše se dičim mojim bivšim studentima, oni su dobri slikari, i četrdesetak njih su redovni profesori na raznim fakultetima likovne umjetnosti…” Za izuzetan doprinos likovnoj  pedagogiji i umjetničkom stvaralaštvu, na predlog Fakulteta likovnih umjetnosti, profesoru Gvozdenoviću je 2005.g. dodijeljeno počasno zvanje profesora emeritusa Univerziteta Crne Gore.

Autentičnošću svog likovnog izraza, Nikola Gvozdenović nalazi se u samom vrhu savremenog crnogorskog stvaralaštva.

Pišući o djelu Nikole Gvozdenovića, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić ističe: “Njegov cjelokupni umjetnički opus svjedok je jedne ogromne, divovske stvaralačke snage stopljene u jedinstvenu likovnu misao koja je punim dahom tragala za postojanim vezama prirode i čovjekove misli, njegovog senzibiliteta i doživljaja svijeta.”

Baveći se autentičnim umjetničkim opusom Nikole Gvozdenovića, istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković je zapisala: “Tematski vezan za pejzaž Crne Gore i antejsku snagu njenog čovjeka,Gvozdenović predstavlja sinonim  crnogorskog umjetnika kojeg karakteriše najizvorniji,iskonski ,arhaični princip  duha geinus loci.

Rodna Crmnica postala je u njegovom slikarstvu  paradigmavaseljene u malom, sublimirana snaga jednog okamenjenog svijeta  koji egzistira u osami, izolovan od civilizacijskih tokova. Ona predstavlja odraz imaginarne božanske emanacije iz koje je stvorena nova realnost prožeta  sugestivnom moći jednog “djevičanski” čistog prostora u koji, transcedentalnom slojevitošću misli i osjećanja, slikar unosi diskretno nagoviještene mijene i preobražaje ne narušavajući, pri tome, “tvoračesku” harmoniju duha imaterije…Gvozdo je kroz pojednostavljene arhetipske forme  stvorio autonomnu viziju ikoničnog karaktera,sliku vlastitog univerzuma kao nukleusa njegovog memorijskog,egzistencijalnog i duhovnog bitka-njegove “kolijevke”.”

Nikola Gvozdenović je rođen 1934. godine u Gluhom Dolu, u Crmnici. Srednju umjetničku školu (vajarski odsjek) u Herceg Novom završava 1955.godine, kada upisuje vajarski odsjek Likovne akademije u Beogradu, u klasi profesora Sretena Stojanovića. 1957.godine boravi tri mjeseca u Parizu, a po povratku prelazi na slikarski odsjek u klasi Đorđa Andrejevića Kuna. Postdiplomske studije na odsjeku za mozaik i fresko slikarstvo kod profesora Mila Milunovića završava 1963. godine i zapošljava se na Višoj pedagoškoj školi u Prištini. Školske 1966/67. prelazi na Pedagošku akademiju u Nikšiću, na kojoj dvadeset godina radi kao profesor crtanja. Od 1987.godine vanredni je profesor na Kulturološkom fakultetu na Cetinju, a potom redovni profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, od njegovog osnivanja 1988.g. sve do penzionisanja. Boravio je na studijskim putovanjima u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Turskoj, Grčkoj, SAD-u. Bio je član  Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1966.godine. Izlagao je samostalno u zemlji i inostranstvu kao i na preko 130 kolektivnih izložbi.Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, kao i brojnih vrijednihnagrada za svoje stvaralaštvo. 

                              
FAKULTET LIKOVNIH UMJETNOSTI UNIVERZITETA CRNE GORE

Tekst pripremila prof. Nataša Đurović

Image

Image

Image

Image

Image

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.