Otvoren poziv za mlade vizuelne umjetnice za umjetničku rezidenciju u Hrvatskoj




Otvoren poziv za mlade vizuelne umjetnice za umjetničku rezidenciju u Hrvatskoj

U okviru projekta  Rise of women in culture in Western Balkans održaće se rezidencijalni program za umjetnice koje djeluju u području vizuelnih umjetnosti u trajanju od ukupno 14 dana, od 3. do 18. maja 2022. godine u Zadru, Hrvatska.

Umjetnička rezidencija nastavak je projekta Rise of women in culture in Western Balkans kofinansiran sredstvima Evropske unije a na teritoriji Crne Gore aktivnosti sprovodi NVO SPES.

Rezidencijalni program će osigurati prostor i uslove za individualno i kolektivno stvaranje i produkciju umjetničkih djela, razmjenu znanja među mladim umjetnicama i kustoskinjama. Pri završetku rezidencijalnog programa umjetnice će imati priliku učestvovati u procesu izrade i postavljanja radova u virtuelnu stvarnost korištenjem VR tehnologije.                       Umjetnička djela nastala tokom rezidencijalnog programa postaće sastavni dio kolektivne izložbe u fizičkoj i virtuelnoj stvarnosti. Tokom dvonedjeljnog rezidencijalnog programa održaće se panel rasprava čiji će glavni fokus biti na trenutnoj poziciji i ulozi žene na nezavisnoj kulturnoj sceni i u sektoru kreativne i kulturne industrije. Takođe, biće organizovane studijske posjete akterima nezavisne kulturne scene, kulturne i kreativne industrije u Zadarskoj županiji.

 

Prijave su otvorene do 10. februara 2022. godine. Za sva pitanja obratite se na artresidency@udrugaprizma.hr

 

Rezidencija uključuje:stipendiju u iznosu od 250 eura bruto iznosa,

pokrivene putne troškove, smještaj u jednokrevetne sobe u hotelu s tri zvjezdice i tri obroka dnevno, besplatnu mjesečnu kartu za gradski javni prijevoz, prostor za rad i materijal za rad.

 

Uslovi prijave

Prijaviti se mogu:

Umjetnice koje djeluju u području vizuelnih umjetnosti.

Kandidatkinje koje u trenutku prijave imaju između 22 i 28 godina starosti (uključujući 1994. godinu i 2000. godinu kao godinu rođenja).

Umjetnice s prebivalištem u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Sloveniji ili jednoj od zemalja članica Europske unije.

 

Prijave za učešće su besplatne.

Prijave se moraju podnijeti na engleskom jeziku, koristeći online prijavni obrazac koji je sastavni dio poziva, do roka, kako je navedeno u Otvorenom pozivu za prijavu.

Prijave moraju sadržavati sve podatke tražene u obrascu za prijavu.

Odabrane umjetnice će, nakon izbora, potpisati ugovor s organizatorom aktivnosti.

Odabrane umjetnice će trebati uplatiti kotizaciju za učestvovanje u iznosu od 100 EUR prilikom potpisivanja ugovora.

Odabrane umjetnice su obavezne učestvovati na rezidenciji u punom trajanju navedenom u pozivu.

Umjetnički radovi nastali tokom rezidencijalnog programa se vraćaju umjetnicama po završetku izložbe o trošku organizatora rezidencijalnog programa.

 

Više informacija o projektu, uslovi učešća i Prijavnicu možete pronaći na riseofwomen.net .

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.