Priprema kandidata za polaganje prijemnog ispita na SP Vajarstvo




PRIPREMA KANDIDATA ZA POLAGANJE PRIJEMNOG ISPITA NA SP VAJARSTVO 

U periodu od 31.05. do 04.06. 2022 godine, u terminu od 10h do 15 h, u velikoj sali SP Vajarstvo na FLU Cetinje, biće organizovani besplatni kursevi na temu upis na SP VAJARSTVO - modelovanje portreta u glini i crtanje figure po modelu.

Kandidati zainteresovani za kurs se mogu obratiti van. prof. mr Željku Reljiću na kontakt 069 641 644 ili saradniku Nikoli Baleviću 068 042 315.

 

KOME JE NAMIJENJENO VAJARSTVO

Studije vajarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti namijenjene su talentovanim ljudima koji žele da svoju kreativnost izraze u prostoru, služeći se različitim postupcima i materijalima.

Ukoliko vas zanima ljudska figura, analiza njenih oblika i položaja u prostoru, privlači primijenjeno vajarstvo ili, sa druge strane, apstraktni umjetnički izrazi, na vajarstvu ćete steći neophodna znanja i vještine da realizujete svoj talenat.

Vajarstvo je jedna od najcijenjenijih likovnih disciplina, što dokazuju i mnogobrojne istaknute ličnosti klasične i savremene umjetnosti, koji su upravo vajari.

Program VAJARSTVO usredsrijeđen je na sticanje znanja iz ljudske anatomije, razvijanje osjećaja za prostor, ovladavanje radom sa različitim materijalima i njegovanje samostalnog umjetničkog izraza.

Moderni vajari se, pored tradicionalnih vajarskih postupaka, koriste i savremenim tehnologijama i 3D modelovanjem, zbog čega imaju mogućnost da se ostvare u brojnim oblastima.

Stoga, na SP VAJARSTVO, studenti, nakon svršene II godine, imaju mogućnost da odaberu jedan od dva ponuđena modula: modul VAJARSTVO ( tradicionalan) i modul UNIKATNO OBLIKOVANJE (savremene metode).

Naučićete:

  • kako da analizirate ljudsku figuru i njen položaj u prostoru;
  • livačke tehnološke i izlagačke procese;
  • kako da kreirate skulpture u različitim materijalima (drvetu, kamenu ili metalu);
  • da upotrebljavate moderne tehnologije kao što je 3D modelovanje;
  • da kritički mislite i prenosite svoje znanje drugima.

 

ŠTA DALJE?

 Nakon završetka studija vajarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti (OSNOVNE STUDIJE tri godine i MASTER dvije godine), svršeni studenti su osposobljeni za rad u najrazličitiji poljima.

Zahvaljujući znanjima i vještinama, stečenim tokom studija, oni započinju karijeru profesionalnih umjetnika, ili se okreću primijenjenom vajarstvu: uređivanju javnih površina, enterijera, građenju scenografije i kreativnim industrijama.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.