Komemorativna sjednica: Grozdanić veliki dio svog života nesebično posvetio Crnoj Gori i razvoju crnogorske umjetnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Istaknuti likovni stvaralac i ugledni profesor, Mile Grozdanić, veliki dio svog života i profesionalnog iskustva nesebično je posvetio Crnoj Gori i razvoju crnogorske umjetnosti, poručeno je na komemorativnoj sjednici povodom smrti Grozdanića. Na Cetinju je, u Ministarstvu kulture i medija, održana komemorativna sjednica.
 
Generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva, Milena Mijović Durutović, tom prilikom je podsjetila da je Grozdanić bio multimedijalni umjetnik, grafičar, grafički dizajner, slikar, univerzitetski profesor. 
 
“Tematski krug njegovog slikarskog opusa uključivao je široke slojeve prošlosti iz različitih kultura, koje je formalno uobličavao majstorskim korišćenjem likovnih elemenata, uz akcente izvedene reljefnim i ornamentalnim partijama”, kazala je Mijović Durutović.
 
Prema njenim riječima, arhaični tragovi prvih ljudskih označavanja simbolima služili su kao svojevrsni anker u njegovoj stvaralačkoj avanturi i zadržali su se do poslednjih radova.
 
“Crtež i tipografija bili su jezgro Grozdanićevog rada i njima je - kako je isticao znameniti istoričar umjetnosti Lazar Trifunović - “osvajao prostorno polje savremenog grafičkog izraza”, istakla je Mijović Durutović.
 
Ona je napomenula da se malo ko u oblasti grafičkog dizajna tako posvećeno bavio unapređenjem tehnološke obrade knjige, kao što je to činio Grozdanić. 
 
“Moglo bi se reći da je njegov odnos prema knjizi bio na fonu onih autora pisane riječi koji knjigu nisu doživljavali samo kao skup tekstova, već kao osoben medij koji tek kroz saglasje sadržaja i forme vrši puno označenje jednog intelektualnog i duhovnog pregnuća”, rekla je Mijović Durutović.
 
Podsjetila je da je Grozdanić ostavio dragocjeno svjedočanstvo, izuzetnu publikaciju “Put do knjige”, čija pojava, kako je dodala, ne predstavlja samo značajan događaju u esnafskom krugu, već i važan poduhvat u širem kulturnom kontekstu. 
 
Ispred Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja prisutnima su se obratili prodeka za nastavu Zdravko Delibašić Beli i šef studijskog odjseka za grafički dizajn, Lazar Pejović.
 
Delibašić je istakao da je Grozdanić svoj grafički doprinos ostvario u oblikovanju brojnih izdanja za najznačajnije crnogorske institucije u kulturi poput Ministarstva kulture Crne Gore, Narodnog muzeja Crne Gore, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i mnogih drugih.
 
On je napomenuo da je bio i dobitnik mnogih nagrada iz oblasti likovne grafike, slikarstva i grafičkog dizajna, kao i počasnog doktorata Univerziteta Crne Gore, a kao likovni stvaralac, samostalno ili grupno, predstavljao je Jugoslaviju, odnosno Srbiju i Crnu Goru, na reprezentativnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
Pejović je kazao kao da je Mile Grozdanić kao dizajner i umjetnik, bio čovjek utemeljen na praksi, širokoj erudiciji i modernističkom nasljeđu.
 
“On zauzima istaknuto mjesto u generaciji u kojoj su kulminirale modernističke tendencije u jugoslovenskom dizajnu i umjetnosti, u vremenu koje iz današnje perspektive, kada su u pitanju grafički dizajn i produkcija, izgleda kao zlatno doba.”, rekao je Pejović.
 
Grozdanić (1942-2022) je bio diplomirani grafičar, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. 
 
Na FLU na Cetinju osnovao je smjer za grafički dizajn, gdje je predavao grafički dizajn, tehnološku obradu knjige i crtanje. 
 
Likovni stvaralac s brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, Grozdanić je bio dobitnik mnogih nagrada iz oblasti likovne grafike, slikarstva i grafičkog dizajna, zaslužan za vrhunsko grafičko oblikovanje velikog broja časopisa, kataloga i knjiga, među kojima su i mnoga Glasnikova izdanja, na jugoslovenskoj grafičkolikovnoj sceni bio je prisutan od sredine šezdesetih godina prošlog vijeka.


izvor: Ministarstvo kulture i medija Crne Gore



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.