Studenti SP Konzervacija i restauracija u posjeti CinMed-u




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti Interdisciplinarnog studijskog programa Konzervacija i restauracija Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore posjetili su Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED). Posjeta je organizovana u okviru vježbi iz predmeta Opšta i neorganska hemija za konzervatore - neorganski dio, kod profesora dr Željka Jaćimovića.

Uvodnu prezentaciju o djelatnosti i oblastima rada regulatornog organa u oblasti ljekova i medicinskih sredstava u Crnoj Gori održala je direktorica CInMED-a, doc. dr med. spec. Snežana Mugoša. Tom prilikom studenti su upoznati i sa učešćem CInMED-a u naučnom razvoju i aktuelnim i budućim projektima.

Prof. dr Željko Jaćimović i mr David Kočović upoznali su studente sa laboratorijskom opremom kojom CInMED raspolaže i osnovnim principima X-ray difrakcije i X-ray fluorescencije i potencijalnom primjenom u konzervaciji i restauraciji.

U svrhe podsticanja inovativnog razmišljanja, za dalje profilisanje studenata i njihov naučnoistraživački razvoj, predstavljene su brojne mogućnosti i potencijal ovih tehnika, a izloženi su i primjeri njihove primjene u različitim oblastima istraživanja, kao i potencijalne primjene u konzervaciji i restauraciji umjetničkih djela.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.