Izložba studenata 27. aprila: Dani Dragana Radulovića




Izložba studenata 27. aprila: Dani Dragana Radulovića

U okviru književne manifestacije „Dani Dragana Radulovića“, 27. aprila 2023. godine u 14 h, na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, biće otvorena izložba studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja. Jelena Ćosović, Tamara Drljević, Iana Egorova, Tamara Femić, Ana Ivanović, Marija Kaluđerović, Marko Kilibarda, Andrija Martinović, Milva Milić, Ivona Mirković, Nina Pejović, Itana Samardžić, Isidora Savićević, Jasmina Šuntić, Miloš Ušćumlić, Emilija Vrzić, Jelena Vujović i Tereza Živković predstaviće svoje radove (plakate) na temu „Magija zvuka: dječja književnost i muzika“.

Pomenuta izložba osmišljena je kao prateća aktivnost čuvene  The Child and the Book konferencije koja će se ove godine prvi put održati u Crnoj Gori (Podgorica, NB „Radosav Ljumović“, 15-17. maj 2023) u organizaciji Filološkog fakulteta, Muzičke akademije i Fakulteta likovnih umjetnosti, a uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport – Podgorica, Ministarstva kulture i medija i Nacionalne turističke organizacije.

Projekat je osmišljen kao jednosemestralni rad pod mentorstvom profesorica Fakulteta likovnih umjetnosti prof. mr Ane Matić i prof. mr Suzane Pajović, u kojem su studenti učestvovali  u izradi najboljeg idejnog rješenja loga, ilustracije i plakata  The Child and the Book konferencije, ovogodišnjom temom posvećene odnosu dječije književnosti i muzike. Pobjedničkim radovima biće dodijeljene nagrade na samoj konferenciji, a poslužiće i kao osnova za izradu vizuelnog identiteta konferencije.

Osnovna namjera projekta bila je da se domaće kreativne snage podstaknu na razmišljanje o dječjoj i omladinskoj književnosti koje u zemljama poput Crne Gore, obilježenim patrijarhalno-epskom tradicijom, nijesu ni približno razvijene koliko bi trebalo da budu. Takođe, namjera je bila i da se inostranim istraživačima dječje i omladinske književnosti, koji su se u velikom broju odazvali ovogodišnjoj konferenciji, predstave domaći talenti uz mogućnost uspostavljanja buduće saradnje.

Izložbu će otvoriti doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić, koordinatorka  The Child and the Book  konferencije, Ana Medigović, generalna sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport, prof. mr Ana Matić i prof. mr Suzana Pajović.

Radovi studenata biće izloženi na Trgu Nezavisnosti do 20. maja 2023. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.