Izložba u Galeriji 42°: Drawing "on translation" OBOD




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 U Galeriji 42° Fakulteta likovnih umjetnosti je otvorena izložba Drawing "on translation" ,  španskih umjetnika Vertedor-Romera, JA. i  Alonso-Calera, JM.[ VertexZenit + ChatoZero ] .

Ova izložba je jedan od rezultata  istraživačkog projekta  Axis Mediterranean  koji Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja i Fakultet likovnih umjetnosti iz Malage realizuju u okviru Erasmus+ programa. Cilj projekta je promovisanje dijaloga između Crne Gore i Španije kroz savremenu umjetnost i  izložbene aktivnosti dva fakulteta koje čine vidljivim rad istraživača u umjetnosti na promociji internacionalizacije i multikulturalnih diskursa sa fokusom na oblast Mediterana, mediterasku kultutu  i sukobe.   

Centralni fokus izložbe je  Drawing "on translation" , interdisciplinarni instalacioni projekat inspirisan idejom dvostruke strategije: obnove industrijskog pamćenja i promišljanja o mogućim budućnostima. Ovaj projekat nastaje oko fabrike OBOD na Cetinju, Crna Gora, a oslanja se na prethodni  MACCOC projekat koji je nažalost ostao neostvaren. U okviru MACCOC -a, poznata umjetnica Marina Abramović je predstavila izložbu "Fabrika frižidera i bistre vode", kojom je željela stvoriti internacionalni multimedijalni centar - MACCOC (Društveni centar Marina Abramović Obod Cetinje). Ova izložba je predstavljala Crnu Goru na Bijenalu u Veneciji 2014. godine.

Drawing "on Translation" OBOD ima za cilj da redefiniše način korišćenja postindustrijskih prostora, istovremeno čuvajući industrijsko pamćenje i identitet teritorija koje su prošle kroz značajne promjene u svom razvoju. Ovaj pristup se sagledava kao preventivna arheologija, koja omogućava čuvanje industrijskog pamćenja za buduće generacije.

Umjetnici Alonso-Calero i Vertedor-Romero primjenjuju koncept kulturnog prevođenja koji je inspirisan Muntadasom. Ovaj pristup prevazilazi doslovno značenje i uključuje uticaj društvenih, političkih, kulturnih i ekonomskih faktora na svijet u kojem živimo. Izložba istražuje kako se kontekst, istorija i mediji preoblikuju i "prevode" prostor poput Giardini del Castello na Venecijanskom bijenalu. Slična strategija primjenjuje se i u teritorijama koje dijele slične izazove, poput cementare i industrijskih zona u Malagi, Španija, te čeličane CUG u industrijskoj zoni Lași, Rumunija.

Ukratko, izložba "Drawing on Translation" OBOD predstavlja spoj umjetničkog izraza i kritičkog razmišljanja, s ciljem povezivanja Crne Gore i Španije kroz savremenu umjetnost i kulturnu razmjenu. Ona služi kao platforma za dijaloge, sagledavanje perspektiva i proslavu bogatstva kulturne baštine i raznolikosti mediteranskog regiona.

Izložba će biti otvorena do 20. septembra 2023. godine.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.