Izložba Lidije Nikčević u Modernoj galeriji u Podgorici




Izložba Lidije Nikčević u Modernoj galeriji u Podgorici

Izložba Construction site” Lidije Nikčević, saradnice u nastavi na Fakultetu likovnih umjetosti, biće otvorena u četvrtak, 19. oktobra u 19h u Modernoj galeriji u Podgorici. Organizator izložbe je JU Muzeji i galerije Podgorice.

Izvod iz teksta kustoskinje izložbe Ljiljane Karadžić:

Racionalnim, kultivisanim slikarskim postupkom, lišenim gestualnog rukopisa i intuitivnog prepuštanja činu slikanja, umjetnica “konstruiše” slike koje svojom arhitektonikom, kolorističkim harmonizovanjem, repetitivnim ritmom i uravnoteženom kompozicijom stvaraju osjećaj bezvremenosti. Iako je, kao što je već pomenuto, tema grada karakteristična za cjelokupno dosadašnje stvaralavštvo Lidije, u njenom radu se mogu uočiti evolutivna pomjeranja fokusa umjetničkih istraživanja i promjene u egzekuciji.

 

Težište se pomjera na industrijski pejzaž, fabričke hale i gradilišta. Za razliku od ranijih zamrznutih kompozicija, čiju statičnost i plitku iluziju dubine prostora manifestuje frontalnost motiva, na novim radovima prostor je produbljen. Slika se usložnjava. Dijagonale aseptičnih mašina i mizanscena sugerišu mehaničku dinamiku, pokret, fragmentirani sinhronizovani rad na fabričkoj traci. Kolorit je arteficijalan, a tanki, lazurni nanosi boje, ispod kojih se mjestimično naziru platno i bojeni slojevi stvaraju sablasni osjećaj bestjelesnosti. Radnici postaju figure koje ravnopravno sa tehnicističkim ambijentom definišu prostor. Umjetnica, u odnosu na ranije ortogonalno koncipirane radove, uvodi novi, sferični geometrijski oblik, naročito vidljiv na šlemovima radnika, koji vizuelno razrađuje kompoziju. U simboličkom smislu, ove slike odražavaju nevidljivi poredak koji, poput perpetuum mobile programira i nadzire automatizovane radnje depersonalizovanih radnika po unaprijed zadatim shemama i pravilima



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.