Linden Film Fest




Linden Film Fest

Linden Film Fest – 3. cetinjski festival igranog i dokumentarnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Cetinje, biće održan od 31. maja do 6. juna 2024. godine
u Nacionalnom muzeju Crne Gore- Vladin Dom.

Organizator festivala je „LINDEN PRODUCTION“ D.O.O. Cetinje, sa partnerima: Prijestonicom Cetinje, Centrom za Kulturu Cetinje, Narodnim Muzejom Crne Gore, Ministarstvom Kulture Crne Gore, Filmskim Centrom Crne Gore, Crnogorskom Kinotekom. Medijski sponzor festivala je Radio Televizija Crne Gore.

Festival će trajati 7 dana i imaće 5 zvaničnih selekcija od čega su 3 takmičarske i 2 revijalne selekcije.
Takmičarske selekcije su: selekcija dugometražnog igranog filma i selekcija kratkometražnog igranog filma, kao i selekcija dugometražnog i kratkometražnog dokumentarnog filma; pored njih tu su i selekcija Crnogorske kinoteke i međunarodna selekcija kao revijalne. Linden Film Fest će imati bogat filmski program u svim navedenim selekcijama.


Strukturu Festivala čine:

Direktorka festivala je Marina K. Darić, likovna umjetnica i producentkinja.

Predsjednik savjeta festivala je Dejan Dabić, filmski kritičar i dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i umjetnički direktor Beogradskog Martovskog Festivala.

Idejni tvorac i glavni organizator festivala je reditelj Milutin Daka Darić.

Producentkinja festivala je Mirela Adrović, dugogodišnja producentkinja Grad Teatra Budva.

Članovi savjeta festivala su Nada Martinović i Branimir Bane Žugić.

IT služba je povjerena Svetlani Jovanović, a za dizajn festivalskih rješenja je zadužena Katarina Čelebić.


Selektori festivala su:

-  za dugometražni igrani film reditelj Milutin Daka Darić.

- za kratkometražni igrani film, reditelj Milorad Milatović, prošlogodišnji član žirija za selekcije kratkometražnog i dugometražnog igranog filma 2. Linden Film Festa.

- za kratkometražni i dugometražni dokumentarni film reditelj Sead Šabotić- doskorašnji selektor takmičarskog programa dokumentarnog filma na Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival.

- Bitno je pomenuti da će studenti Dramske akademije imati ravnopravno učešće sa profesionalcima u selekciji kratkometražni igrani film, s tim da se selektor savjetuje sa mentorima studenata.

Članovi žirija za kratkometražni film su: Sara Đurović, Andrija Mardešić i Andrija Mugoša.


Pored filmskog Programa i ovogodišnji Linden Film Fest će tradicionalno imati bogat prateći program, u okviru kojeg ćemo imati prilike da posjetimo izložbe slikara, video-artiste i konceptualnog umjetnika Nikole Simanića i fotografa Balše Rakočevića, kao i organizovanu posjetu NMCG radi boljeg upoznavanja sa kulturno-istorijskom tradicijom Prijestonice Cetinje i Crne Gore.

Urednica muzičkog programa je violinistkinja Tanja Ševaljević Bogdanović. U okviru muzičkog programa učestvovaće orkestar „Nuova“,„Piva Jazz“ bend i cetinjski hor „LUČA“.

Ovogodišnji petodnevni master klas vodiće holivudski, američki glumac balkanskog porijekla Džek Dimić (Jack Dimich), širokog, višedecenijskog glumačkog i uopšte filmskog iskustva sa preko 100 uloga na filmu, televiziji, pozorištu.

Fokus Linden Film Fest-a ove godine biće na regionalnom domaćem filmu, kao i na evropsko- azijskom filmu, na tom fonu imaćemo prilike da pogledamo najnovije domaće, regionalne i evropsko-azijske produkcije.

U okviru svečanog otvaranja biće uručene nagrade za izuzetan doprinos crnogorskoj kinematografiji, kao i zahvalnice pokroviteljima i partnerima festival, i to:

  • sa žalošću posthumna nagrada glumici, borkinji za kulturu i umjetnost, Ivani Mrvaljević
  • reditelju Vladimiru Peroviću
  • producentu Sehadu Čekiću
  • dizajneru zvuka Igoru Vujoviću.


Linden Film Fest, će biti zatvoren svečanom dodjelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima i autorima.
Naime, radi se o nagradama: za najbolji film, najbolju reziju, najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu, za specijalne efekte i specijalna nagrada za inovativan i poseban pristup temi i ideji.

Najviše smo ponosni što festival raste u tradicionalno mjesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. Cetinje i Crna Gora su na neki način logičan i neophodan domaćin za ovakvu promociju dokumentarnog i igranog filma kao platforme za dajlu inspiraciju i razvoj novih ideja, naravno i kao prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo birane aktuelne naslove.


Sve projekcije filmova na 3. Linden Film Fest-u se neće naplaćivati.
Takvom odlukom želimo da promovišemo što veće učešće lokalne i uopšte crnogorske publike, kao i dodatnu ponudu turistima posjetiocima, pružajući jedno otvoreno mjesto javnog kulturnog odnosno umjetničkog života. Dobro došli!

Dodatno a posebnom radošću, objavljujemo i da su započeti preliminarni razgovori za dopunski zimski termin Linden Film Fest-a, drugim riječima još jedna specifičnost našeg festivala biće u tome što će imati svoje zimsko i ljetnje izdanje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.