Studenti sa Fakulteta likovnih umjetnosti osvojili II nagradu na "hacaTON-u" u Nikšiću




Studenti sa Fakulteta likovnih umjetnosti osvojili II nagradu na "hacaTON-u" u Nikšiću

Od 30. maja do 1. juna, od 13 prijavljenih ekipa, 11 timova je uzelo aktivno učešće na prvom međugeneracijskom mejkerskom hakaTON-u, koji organizuje IPC Tehnopolis, a na kojem je zadata tema osmišljanje najboljeg idejnog rješenja zvaničnog suvenira Nikšića.

Grupa studenta sa Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, pod nazivom "4MFLUCET" u sastavu: Marko Petričević, Nikola Matičić, Maša Laković, Matija Nikcević, Aleksandra Mijusković i Dušan Aleksić osvojili su Drugo mjesto za idejno rješenje 3D suvenira grada Nikšića na "hacaTON-u" koji se proteklog vikenda održao u IPC Tehnopolis u Nikšiću.

***
Tokom 48 sati, od 30. maja tim pod nazivom Urban Craftsmen, koju čine Luka Rakojević, Jovana Milović, Haris Bajramović, Vukašin Rakočević i Darija Egorova, bio je uporan u svojoj namjeri da osmisli najbolji suvenir koji Nikšić zaslužuje da ima na prvom međugeneracijskom mejkerskom hakaTON-u u Tehnopolisu. Od 13 prijavljenih ekipa, 11 je uzelo učešće na ovom događaju i predstavilo svoje idejno rješenje na finalnom pitch-u pred članovim stručnog žirija. Nakon pitch-a, žiri je imao veoma tešku ulogu u odlučivanju o najboljim, jer je svaki suvenir poseban i jedinstven na svoj način i ima svoju priču. Članovima žirija je trebalo 40 minuta da konačnu odluku donesu i proglase pobjednike.

Suvenir koji je pobjednička ekipa kreirala sastavljen je iz više djelova koji mogu biti privjesci za ključeve ili magneti, a koji za osnovu imaju heksagon, koji je osnova Nikšića i njegovog urbanističkog plana. Tvorci ove ideje objasnili su da je njihov suvenir zapravo namijenjen dragim ljudima sa kojima želimo da podijelimo najljepše uspomene iz Nikšića. Da bi i sami kupac suvenira imao suvenir kada sve dodatke podijeli sa drugima, za njega je posebno namijenjena osnova sa inspirativnim porukama koje su porijeklom iz Nikšića, a sa druge strane se nalazi otvarač za pivo.

Drugoplasirani tim sa Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje pod nazivom 4MFLUCET čini šest članova: Marko Petričević, Nikola Matičić, Maša Laković, Matija Nikčević, Aleksandra Mijusković i Dušan Aleksić. Oni su kreirali prepoznatljivi landmark u obliku slova NK, koji bi se takođe mogao izrađivati u obliku suvenira.

Ključnu ulogu u čitavom procesu su odigrali mentori koji sugerisali timovima tokom čitavog procesa pravljenja suvenira. “Tehnopolisov hakaton je pravi pokazatelj da Crna Gora poseduje veliki potencijal u kreativnim ljudima koji se ne boje da prihvate izazov. Verujem da su učesnici sa sobom poneli nova znanja i iskustva, kao što je primena 3D štampača, i da su stekli samopouzdanje da nastave da stvaraju. Veliki doprinos ovom projektu je svakako dao i žiri. Ne samo učestvovanjem i podrškom, već i kvalitetnim savetima koji će narednim događajima ovog tipa sigurno dati još veću vrednost“, rekao je David Daković iz 3D Republike koji je bio jedan od mentora i članova žirija.

Đorđije Brkuljan, menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva u Tehnopolisu, veoma je zadovoljan kako je hakaTON protekao: „Mi smo, kao organizatori, jako zadovoljni kreativnošću koju smo podstakli kod ovolikog broja ljudi. Ovo je bila prilika da ovdje u Tehnopolisu dokažemo koliko Nikšić može. Nadamo se da će ovo biti samo početni korak u našoj daljoj saradnji sa učesnicima, ali i početak rebrendiranja grada Nikšića. Nastojaćemo da i budućim aktivnostima dajemo vjetar u leđa kreativnoj industiji čiji je potencijal ogroman.“
Svi zainteresovani mogu pogledati suvenire u IPC Tehnopolis narednih 10 dana.


Izvor:http://www.tehnopolis.me/online/mne/create-n-share-zvanicni-suvenir-niksica/?fbclid=IwAR0GPLKMIgxYc9XfsA9X4Kv5NmEkQhiBO-fa0E1XbR2RZgD5-nvpnfXvrVg

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.