Bosiljka Bakočević, najbolji student Fakulteta likovnih umjetnosti za studijsku 2019/20. godinu




Bosiljka Bakočević, najbolji student Fakulteta likovnih umjetnosti za studijsku  2019/20. godinu

Studentkinja Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, na smjeru Slikarstvo, Bosiljka Bakočević (9.97) proglašena je za najboljeg studenta svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2019/20.

Za postizanje ovog cilja bilo Bosiljki je bilo potrebno mnogo odricanja, međutim, zahvaljujući profesorima Fakulteta likovnih umjetnosti njen rad je primjećen i kako navodi, to joj daje dodatan vjetar u leđa za dalje uspjehe.

„Sva odricanja su bila prije svega zarad umjetnosti, a uspjeh je samo spontano pratio tok stvari. Biti student lijepih umjetnosti podrazumjeva pored mentalne i veliku fizičku kondiciju jer većinu dana provedemo aktivno pored štafelaja ili u vajarskom i grafičkom ateljeu. Nakon predavanja i vježbi, rad se nastavlja i van nastave a nerijetko i tokom vikenda. Jednostavno, potrebno je mnogo rada i istraživanja, često na štetu privatnog života“, dodaje ona.

Ona kaže da je studentima na Fakultetu likovnih umjetnosti, pored mogućnosti da se oprobaju u slikarstvu, data mogućnost da se bave i modelovanjem, grafikom, kao i kombinovanjem modernih tehnika i novih medija, što je studentima koji se bave umjetnošću prilično važno pri realizovanju ideja.

Studentkinja je istakla važnost rada u grupi, koji je pozitivno uticao na nju, kao i važnost prijavljivanja na umjetničke konkurse.

„Posebno bih izdvojila učestvovanje u umjetničkoj labarotiji u Brindisiju u Italiji organizovanoj u okviru IPA projekta MONET - culture in MOtion in adriatic NETwork of Museum, program Interreg IPA CBC Italija - Albanija - Crna Gora 2014/2020. Rezidencija je bila organizovana u julu 2019. godine, a saradnja i zajednički rad sa kolegama iz Albanije i Italije su mnogo uticali na mene i pogled na sopstveni rad“, rekla je Bosiljka.

Ona kaže da bi nakon završetka osnovnih studija voljela da završi magistarske studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, kao i da će svoje slikarstvo ravijati i istraživati kroz tehniku akvarela.

 „Ta tehnika najviše odgovara mom senzibilitetu nastalom životom u Boki Kotorskoj koja je sva lepršava, na ivici magije i stvranosti, uslovljena konstantnom igrom svjelosti i vode. Sebe forsiram, što više mogu, da pravim iskorak dalje iz svoje sigurne zone. Ostajati u sigurnoj zoni nije dobro za umjetnika jer dolazi do stagnacije u radu i izostaje razvoj“, navodi  studentkinja.

Generacijama koje će se u budućnosti opredijeliti za Fakultet likovnih umjetnosti poručuje da vjeruju u sebe, svoju umjetnost i čistog srca pristupe njoj jer će biti dana kada će se nad tom istom umjetnošću nadviti sumnje i preispitivanje.

„Tada je važno da izdržite i ne posustajte. Prijemni za Likovnu akademiju sam polagala tri puta i iz trećeg puta sam položila. Prva dva neuspjeha su mi ukazala na greške na kojima sam kasnije radila i korigovala sve nepravilnosti što je dovelo do uspjeha i upisa na Akademiju“, završava ona.

 

Medijske objave:

https://makanje.me/clanak/754?fbclid=IwAR1EwUZVPpi90fnyCQFAukO0DLkCBKVRSaAyhCD7ldtdHT85qk4iafftskA



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.